Državnu granicu će čuvati i dodatnih 100 policajaca

Državnu granicu će čuvati i dodatnih 100 policajaca

Nakon sedam mjeseci temeljne policijske obuke prvog nivoa danas je u Mostaru u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova stotinu kadeta Granične policije BiH (GP) promovirano u čin policajac.

Direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja kazao je da će stotinu mladih i dobro obučenih policajaca i policajki već od 1. septembra pojačati redove Granične policije te doprinijeti boljem stanju sigurnosti i svemu što GP ima u svojim nadležnostima.

– Mogu sa zadovoljstvom kazati da su kadeti pokazali da zaista žele biti policajci, što je prvi temelj da bi neko to i postao – istaknuo je Vukoja.

Dodaje da je u ovom trenutku BiH opterećena različitim sigurnosnim pojavama poput migrantske krize, različitih oblika prekograničnog kriminala, korupcije te da nove policajce očekuje iznimno težak posao.

– Država je u njih uložila značajna sredstva i trud da bi oni počeli raditi kao policijski službenici. Očekujemo da to povjerenje opravdaju, a to mogu postići odgovornim obavljanjem posla policijskog službenika – kazao je Vukoja.

Za vrijeme trajanja obuke s kadetima je realizirano 1.336 nastavnih i radnih sati podijeljenih u tri nastavne faze, i to teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka te situacijska nastava.

Nakon uspješno završene obuke, svi kadeti uspješno su položili i završni ispit, a odlukom Nastavnog vijeća Agencije kadetom generacije proglašen je Benjamin Mešanović.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica