DUGOROČNA PROGNOZA Nakon ubitačno vrućeg ljeta, evo kakva jesen čeka Balkan!

Nakon vrlo vrućeg ljeta u većem dijelu srednjeg i istočnog dijela Starog kontinenta, jesen ne donosi osvježenje, tvrdi meteo-servis Accuweather.com, prenosi novinska agencija Patria.

Područje produženog “babljeg ljeta” obuhvata Balkan, pa prema sjeveru sve do Ukrajine, a na zapadu sve do Poljske i istočne Njemačke.

Snažan greben visokog pritiska koji bi se trebao zadržati nad istočnom Evropom i Rusijom mogao bi spriječit dolazak ciklona, a to bi onda moglo rezultirati dugotrajnim toplim i sušnim vremenom.

-Sušno ljeto u kombinaciji sa sušnom i toplom jeseni povećat će opasnost od šumskih požara i šteta na usjevima, kaže AccuWeather.

Istovremeno, nestabilno vrijeme očekuje se na jugu kontinenta, s olujama u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj, a tokom jeseni i u Italiji i na južnom Balkanu.

Meteorolog Alan Reppert očekuje iznadprosječnu količinu padavina u tim krajevima.

To bi moglo povećati opasnost od poplava na Apeninskom poluotoku, području Dinarskog masiva pa sve do južnih obronaka Alpa. Drugim riječima u Italiji, Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, BiH, ali i Hrvatskoj.