Đukanović u Sarajevu: Crna Gora će pomoći BiH u saniranju šteta nakon poplava

Podijelite vijest

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak s predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, nakon kojeg su oba zvaničnika izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o međudržavnoj granici.

BiH i Crna Gora su na ovaj način postale prve dvije zemlje regiona koje su u potpunosti riješile pitanje granice.

“Sa zadovoljstvom možemo reći da su naša dva povjerenstva potpisala ugovor o međudržavnoj granici koji će sada proći postupak verifikacije i ja sam uvjeren da će to sve biti u redu”, rekao je Bevanda.

Tokom sastanka razgovarano je i o ekonomskim pitanjima, izgradnji Jadransko-jonske ceste, kao i drugim infrastrukturnim projektima.

“Jadransko-jonska cesta je značajan projekat i čini mi se da smo konačno uspjeli zainteresirati međunarodne finansijere. To je putni pravac koji nama puno znači i otvara nove perspektive”, rekao je Bevanda.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je istakao da dvije zemlje imaju “izuzetnu međudržavnu saradnju”.

“Želimo da, kroz ono što možemo sami i kroz animaciju drugih sa širih i bogatijih prostora, pomognemo da se u BiH, Srbiji i Hrvatskoj što prije saniraju posljedice elementarnih nepogoda, kako bi BiH i region u cjelini nastavili da se dinamično kreću putem ekonomskog i demokratskog razvoja”, rekao je Đukanović.

On je naglasio da je potpisivanje ugovora o međudržavnoj granici od velike važnosti za regiju.

“To je prvi takav ugovor između zemalja bivše Jugoslavije i ima neke simbolike da su baš BiH i Crna Gora došli do takvog ugovora. Nadam se da će do sličnih rješenja doći i u odnosima među drugim državama na prostoru bivše Jugoslavije”, rekao je Đukanović.

Klix.ba