Dunović: Šmit će nametnuti i budžet, provjeravam imovinu u FBiH

ss 10
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Gost današnjeg izdanja Rezimea na FTVbio je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

Kaže da svi dobronamjerni ljudi očekuju jedinu logičnu odluku Ustavnog suda BiH, a to je da imovina pripada državi.

– Postalo je normalno da se odluke Ustavnog suda bacaju u stranu, pokušavaju se negirati, međutim ovaj put je malo drugačija priča jer imamo odluku visokog predstavnika koji stavlja ove zakone van snage i mislim da je to jedan postupak koji je gospodin Šmit uradio ne 5 do 12 nego 5 sekundi do 12. Smatram da je ovim postupkom pokazao da se bonske ovlasti itekako mogu koristiti. Mislim da će u narednom periodu visoki predstavnik biti prisiljen da donosi još neke važne odluke.

Državni udar

Ističe da bi najsretniji bio da smo mi društvo koje je zrelo da donosi odluke i da političkim konsenzusom vodi BiH naprijed.

– Međutim, svjedoci smo da postoje retrogradne političke snage koje imaju određenu moć na terenu i koje BiH vode ka putu disolucije. Visoki predstavnik kada je posegnuo za bonskim ovlastima, u narednom periodu smatram da će doći do momenta da će vioski predstavnik biti prisiljen da donese zakon o budžetu na nivou BiH.

Dunović pojašnjava da je ono što NSRS donese derogirajući državne institucije samo pokušaj, da to nije validno.

– Kada su pokušali donijeti te zakone, oni su već napravili državni udar. Čak i oni skeptici koji su smatrali da to nije državni udar sada svjedoče jednom momentu u historiji BiH gdje se vidi da određeni političari, gospodin Dodik i partija koju predvodi, javno govore o tome da će oni istrajati u provođenju državnog udara. Dvije institucije mogu u tom slučaju reagovati, Tužilaštvo BiH i visoki predstavnik. 

Mi bi bili puno sretnije društvo da visoki predstavnik ne mora donositi takve odluke, ali nažalost očito je prisiljen. Dobra stvar je što je konačno odlučio da ide u tom smjeru i da ne postoji razgovor sa onima koji aktivno rade na rušenju države. Nadam se da Tužilaštvo prati situaciju i da će povući adekvatne poteze, ali u adekvatnom vremenu.

SNSD stanovnike RS-a gura ispred sebe kao živi štit

O jučerašnjem skupu u Banjoj Luci kaže da je to očito stranački skup.

– Malo su rano krenuli sa predizbornom kampanjom. I rade jednu stvar koja nije neobična za SNSD, a to je da pokušavaju stanovnike RS gurnuti ispred sebe kao živi štit. Siguran sam da će i građani, glasači u RS prepoznati da ih se gura kao u ratu ispred prve linije da budu živi štit.

Na pitanje šta se dešava u Federaciji kada je riječ o državnoj imovini, Dunović odgovara:

– Ako su tačne tvrdnje da postoji imovina koja je uknjižena na općine a da je to ustvari državna imovina, to treba zaustaviti. Ovdje se, ako se ne varam, radi o dva zakona koja su u jednoj vrsti kolizije. To je Zakon o stvarnim pravima FBiH i Zakon o vodama. Navodno je knjižene imovine, konkretno u općini Neum, izvedeno na osnovu Zakona o vodama, što Zakon o stvarnim pravima apsolutno ne podržava i ne postoji ta opcija. Neko je ciljano iskoristio rupu u jednom zakonu da to izvrši u svoju ličnu korist ili u korist općine. I ja se ovih dana informišem malo detaljnije o toj temi i, iskren da budem, tražim elemente da vidim da li tu ima određenog protivustavnog djelovanja. Ako bude protivustavno djelovanje idem prema Ustavnom sudu FBiH.

Kada je riječ o izborima kaže da je pozitivna strana priče što je CIK vrlo jasno najavio da će u zakonskim rokovima uraditi ono što je njegov posao.

– Prvi korak koji treba da urade je da raspišu izbore. Od raspisivanja izbora, narednih 15 dana nije na potezu CIK već usvajanje budžeta. Ja nisam optimista da je rok moguć i mislim da ministar finansija, gospodin Bevanda, pokušava da skine odgovornost sa sebe i da je prebaci na parlamentarce. Vidjeli smo da je CIK najavio danas i tužbe. Mislim da je Bevandi namjera da razvuče ovaj proces još nekoliko dana i kada se budžet uputi u parlamentarnu proceduru da jednostavno ili nema vremena da se ispoštuje rok od 4. do 19. maja ili da određeni delegati ili glasaju protiv ili da budu bolesni, u karantenu ili iz bilo kojeg drugog razloga ne dođu na sjednicu. Da je postojala dobra namjera da se budžet usvoji na vrijeme, on bi već dosad bio usvojen.

Implementacija presude Zornić bi riješila sve probleme

Dunović pojašnjava da se blokada izbora može ostvariti jedino na način da se ne usvoji budžet.

– I smatram da HDZ preko ministra finansija aktivno radi na tome. Sreća je da je visoki predstavnik nedavno iskoristio bonske ovlasti i vidjeli smo da on ima i legitimitet i volju da to radi. Smatram da će visoki predstavnik imati obavezu da, ukoliko dođe do ovog vremenskog razvlačenja pameti da bi budžet pao, nametne budžet. On na to ima pravo. CIK mora imati sredstva iz budžeta BiH da bi finansirala izbore.

Kaže da se nada da neće provesti još četiri godine na trenutnoj poziciji jer to “jednostavno nije normalno”.

 Mandat je četiri godine, nakon toga postoji kontinuitet. Da je normalno, nije. Da se može desiti i naredne četiri godine, i naredne 104 godine, može, dok god imamo političke opcije u BiH koje namjerno opstruiraju sve demokratske procese u BiH. To rade namjerno, svjesno.

Navodi da bi implementacija presude Zornić riješila sve probleme.

– Po toj presudi građanin, bez obzira kom narodu pripada ili ne pripada, da li vjeruje u Boga ili ne, taj građanin, dakle svaki građanin bi imao pravo da bude biran na bilo koju funkciju u BiH. Da ne govorim o tome da u presudama Evropskog suda za ljudska prava eksplicitno piše da je načelo konstitutivnost uvedeno u Dejtonski mirovni sporazum da bi se zaustavio rat i da ne postoji opravdanje da u današnjem vremenu nemamo uveden pojam građanina kako bi svi zaista bili ravnopravni.

Talačka kriza građana BiH

Naglašava da etničke stranke pokušavaju reći da građani ne postoje.

– Da građani nisu toliko vrijedni kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Ali to jednostavno nije tako. Po Dejtonskom mirovnom sporazumu imamo i visokog predstavnika kojeg određene politike javno negiraju i evo čak smo imali i prjetnje smrću.

Dunović smatra da se Željko Komšić mora kandidirati za Predsjedništvo BiH.

– To je njegova, na neki način, politička obaveza. Sa ljudske tačke gledišta mi moramo biti svjesni da nijednom političaru koji trpi konstantno verbalne napade i političke napade, na ljudskom nivou to nikada ne može biti jednostavno. Ali politički gledano gospodin Komšić se mora kandidovati jer je on predstavnik jedne građanske BiH kakvoj načelno svi građani BiH teže. Evropske vrijednosti su građanska BiH.

Dunović ističe da talačka kriza građana BiH traje jako dugo.

– Mi u BiH često mistificiramo međunarodnu zajednicu i strane ambasadore jer želimo da nam neko drugi riješi probleme. Ni međunarodna zajednica često nije složna kako se to na prvi pogled čini. Domaće pravosuđe mora početi da radi. Talačka kriza traje intenzivno gotovo dvije godine na državnom nivou i četiri godine na nivou Federacije.

O susjedima BiH kaže da misli sve najbolje kada govori o građanima susjednih država.

– Ali o politikama koje pretenduju da BiH unište na svaki mogući način i da je obesmisle, ne mislim ništa dobro. Ono što se dešava od političkih predstavnika iz Srbije i Hrvatske jeste činjenica da se pokušava negirati državotvornost BiH na različitim temama i na različite načine. Jedan od načina koji je intenziviran u posljednje vrijeme, a patentirao ga je gospodin Vučić, jeste da se gospodin Vučić često oglasi kako je neophodno da se napravi pomirenje Srba i Bošnjaka. Ja kažem da Srbi i Bošnjaci nisu posvađani. Mi imamo problem dvije države, Srbije i BiH. Tu retoriku prihvata predsjednik Republike Hrvatske, govori da je on predsjednik svih Hrvata i u BiH, ali valjda nije predsjednik svih građana Republike Hrvatske koji nisu Hrvati.

FTV