Dužina prstiju govori mnogo o muškarcima

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Odnos između dužine kažiprsta i prstenjaka naučnici povezuju sa različitim osobinama muškaraca – od sklonosti promiskuitetu, homoseksualnosti, preko akademskog uspjeha, do agresije i ponašanja prema ženama.

Ključna ideja tih istraživanja jeste da se odnos dužine drugog i četvrtog prsta poznat kao omjer “2D:4D” mijenja zavisno od izloženosti fetusa testosteronu i estrogenu u materici.

Nova studija pokazuje da bi se isti omjer mogao koristiti kao indikator rizika za šizofreniju?!

Teorija o prstima testirana je na uzorku od 103 muškarca kojima je dijagnostifikovana šizofrenija i na 100 zdravih muškaraca.

Rezultati su pokazali da postoji značajna razlika u odnosima dužine dva prsta između dvije analizirane grupe kao i asimetrija između dvije ruke.

Drugim riječima, rezultati su pokazali da oboljeli od šizofrenije imaju na desnoj ruci kraće kažiprste od prstenjaka, što znači manji omjer “2D:4D” nego zdravi muškarci, što podrazumijeva veću neravnotežu između izloženosti testosteronu u odnosu na estrogen.

Zabilježena razlika u dužini prstiju na desnoj ruci oboljelih značajno je jače izražena nego na lijevoj ruci.

Naučnici pretpostavljaju da bi to moglo imati veze sa činjenicom da testosteron utiče na odnose između dva prsta različito, jer na različite načine djeluje na lijevu i na desnu hemisferu mozga.

Neka ranija istraživanja pokazala su da izloženost neuobično visokim nivou testosterona i drugih hormona u materici, koja utiče na odnos u dužini dva prsta, može uticati i na razvoj mozga.

Rezultati su istraženi na muškarcima i primjenjivi su samo na njima te ne govore ništa o šizofreniji kod žena.