Portal 072info

Dvadeset godina nakon rata u BiH 7.247 osoba živi u kolektivnim centrima

Unija za održivi povratak i integracije u BiH  (UZOPIBiH) ove će godine obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava posvetiti marginaliziranoj generaciji ljudi, prvenstveno mladih koji su odrasli i koji danas osnivaju svoje porodice u kolektivnim centrima.

– S obzirom na to da se u Bosni i Hercegovini, na razne načine, obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, Unija već tradicionalno Dan ljudskih prava posvećuje najugroženijima čija prava se 20 godina krše, uprkos svim obećanjima i zagaranatovanim ljudskim pravima – navodi UZOPIBiH u saopćenju.

Prema istraživanjima koje je Unija za održivi povratak i integracije u BiH provela, u protekle dvije godine, na području BiH postoji još 121 kolektivni centar na 82 lokacije, u kojima živi 7.247 osoba (2.611 domaćinstava).

Tim povodom, danas će u Sarajevu biti održana pres-konferencija na kojoj će javnost biti upoznata o detaljima u vezi sa stanjem u spomenutoj oblasti.

Uime 7.247 osoba koje žive u kolektivnim centrima, a koje nisu u mogućnosti doći i ispričati svoju sudbinu, Unija za održivi povratak i integracije u BiH snimila je dokumentarni film pod nazivom “Ljudi bez adrese” u trajanju od sedam minuta, koji će biti podijeljen predstavnicima medija, navodi se u saopćenju.  

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box