Portal 072info

Dvije igrice na Androidu ozbiljno ugrožavaju korisnike bezobzirno prikupljajući šifre za Facebook

Tinker Studio očigledno ima problema s igricama koje je razvio za Android. Dvije su njihove igre povučene s Google Play Storea zato što su korisnicima ukrale podatke za prijavu na Facebook.

Cowboy Adventure preuzeta je između pola milijuna i milijun puta, a Jump Chess oko pet tisuća puta, a obje su povučene s Play Storea. Svatko tko je preuzeo bilo koju od ovih igrica trebao bi čim prije promijeniti svoje lozinke za Facebook, piše Net.

Iako se Googleova trgovina Play smatra iznimno sigurnom za korisnike, ipak im se dogodio ovakav nevjerojatan propust. Ne zna se što će se dogoditi s Tinker Studiom niti hoće li ih Google sankcionirati i banirati sa svoje usluge.

Slovaci otkrili propuste
Slovačka je antivirusna kompanija ESET prva primijetila da nešto nije u redu. Jedan od istraživača, Lukas Štefanko primijetio je da se igrica čudno ponaša. Iako smo naviknuti na to da mnoge igrice traže dopuštenje za pristup Facebooku, što je bio i slučaj i s igrom Cowboy Adventures, mnoge ih koriste čisto u statističke svrhe i u Facebooku se s njima odnose vrlo povjerljivo.

Štefanko je otkrio da Cowboy Adventures prikupi podatke o Facebooku, te ih pohrani na server koji se nalazi u Panami. ESET je istražio i druge igrice istoga developera i shvatili su da se ista stvar ponavlja i drugdje. Kad su istražili kodove u igricama, uvidjeli su da je dio koda u sebi sadržavao vijetnamski tekst. Teško je bilo utvrditi i gdje su locirani developeri igrica, kao i što točno čine s podacima koje prikupe.

Iz kompanije kažu da je moguće da se ne radi o hakerima, samo o bezbrižnim developerima koji neometano prikupljaju korisničke podatke i šalju ih dalje. s druge strane, jedan od ESET-ovih istraživača Robert Lipovsky uvjeren je da se radi o kriminalcima. “Nije vjerojatno da su samo glupi”, kaže on.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box