Portal 072info

Dvije mlade Zeničanke pokrenule proizvodnju platnenih pelena: U planu i izvoz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sličnu priču dijele i dvije mlade majke i Zeničanke Sanita Kurbegović-Huskanović i Aldina Nezić.

Njih dvije zajedno su pokrenule proizvodnju platnenih pelena za bebe i platenih uložaka. Njihova startup firma “Bubamara platnena – majstorica” nagrađena je u okviru Sarajevo business forum Startup Challengea.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Sanita Kurbegović-Huskanović ispričala je za Radiosarajevo.ba da je splet okolnosti doveo do toga da se počnu baviti proizvodnjom platnenih pelena.

Platnene pelene za bebe - undefined
Platnene pelene za bebe

“Ideja Bubamare platnene – majstorice nastala je prije tri godine. Aldina Nezić i ja postale smo majke, a istovremeno majka od mog muža ostala je bez posla. Kao i svaka druga mlada majka, htjela sam nešto za svoju bebu. Saznala sam od prijateljica za moderne platnene plene, međutim cijena nije mi bila pristupačna. Zbog toga sam odlučila da ih prozivodim. Muževa majka, s obzirom na to da je bez posla, htjela se baviti šivanjem. Tu su se naše želje ‘poklopile’”, prisjeća se naša sagovornica.

Dodaje da su od prijatelja dobili prve narudžbe još u testnoj fazi proizvodnje pelena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Nakon toga pelene su prihvaćene u širokom krugu ljudi. Oni su bili oduševljeni i pozitivno su reagirali. Naše pelene su potpuno zdrave budući da su izrađene od pamuka. Brojna istraživanja pokazuju da je pamuk pogodan za bebinu kožu”, spomenula je Sanita Kurbegović-Huskanović.

Prema njenim riječima, osim što su zdravstveno sigurne, platnene pelene su i ekološki prihvatljive.

“Jedna naša pelena mijenja za dvije godine 150 jednokratnih pelena. U BiH se samo za jedan dan baci oko 150.000 jednokratnih pelena. Te pelene moraju negdje završiti. Pored toga, pamučne pelene su i finansijski isplative”, napomenula je naša sagovornica.

Kažu da je njihov obrt “Bubamara platnena – majstorica” sada u procesu preregistracije u Zenici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Platnene pelene za bebe - undefined
Platnene pelene za bebe

“Grad Zenica sada nudi određene poticaje za startupe. Pored toga, tu je i Zenička razvojna agrencija ZEDA, koja omogućava startupima da po veoma povoljnim i pristupačnim cijenama, koriste poslovne prostore. Iskreno se nadamo da ćemo i moći dobiti poslovni prostor za proizvodnju platnenih pelena”, rekla je Kurbegović-Huskanović.

Njena želja je da od platnenih pelena napravi domaći brend, koji će biti dostupan širokom krugu korisnika u trgovačkim marketima.

“Sada idemo na Sarajevo business forum, koji je isto tako prilika da ponudimo naš projekat investitorima. Naš dugoročni cilj je plasman platnenih pelena na inostrana tržišta. U početku nam je cilj podmiriti potrebe tržišta BiH. Trenutno radimo nas tri, a kada naša proizvodnja krene, kako očekujemo, sigurno će nam trebati više radnika”, zaključila je Kurbegović-Huskanović.

Radiosarajevo


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 1.6K
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME