Dvije zdravstvene tegobe koje češće pogađaju muškarce nego žene

Stručnjaci u Velikoj Britaniji objavili su izvješće o zdravlju muškaraca analizirajući bolesti koje su najrasprostranjenije u svjetskoj muškoj populaciji.

Oralne tegobe

Na prvom mjestu su oralni poremećaji. Oni imaju postotak prevalencije od 46.57% i nalaze se među 44.236 na 100.000 muškaraca.

Prethodna istraživanja pokazala su vezu između pojedinih stanja oralnog zdravlja i smrtnosti. “Značajan gubitak zuba, karijes korijena i parodontna bolest bili su povezani s povećanim rizikom od umiranja”, napominje se u studiji objavljenoj u National Library of Medicine. Kako bi se smanjio rizik osobe od lošeg oralnog zdravlja, pranje zuba dva puta dnevno, čišćenje koncem i redovito posjećivanje stomatologa učinit će veliku razliku.

Glavobolje

Druga najčešća zdravstvena tegoba koja pogađa muškarace na globalnoj razini je glavobolja. Čak 44,236 od 100,000 muškaraca pate od glavobolje. Iako nisu nužno opasne po život, glavobolje mogu biti iscrpljujuće i negativno utjecati na svakodnevni život osobe.

“Poremećaji glavobolje među najčešćim su poremećajima živčanog sustava”, kaže Svjetska zdravstvena organizacija, piše Daily Star.