Dvije žene koje je Iranac zalio jogurtom jer nisu nosile hidžab su uhapšene

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dvije žene u Iranu uhapšene su nakon što ih je muškarac zalio jogurtom jer nisu nosile hidžab u trgovini u sjeveroistočnom gradu Šandizu, objavila je novinska agencija Mizan.

Videozapis incidenta od četvrtka prikazuje muškarca kako prilazi jednoj od žena koja nije bila pokrivena hidžabom te prvo razgovara s njom, a onda uzima jogurt i izlijeva joj ga na glavu. Odmah zatim i drugoj ženi, koja je bila s njom, također bez hidžaba, izlijeva jogurt na glavu.

Nakon toga je izdan nalog za hapšenja žena, a uhapšen je i muškarac koji ih je zalio zbog remećenja reda i mira, piše CNN. I vlasnik trgovine dobio je upozorenje jer je morao upozoriti žene na hidžab.

Protesti traju od jeseni

U Iranu od jeseni traju protesti potaknuti smrću mlade Kurdinje Mahse Amini u pritvoru, kamo je bila odvedena jer je po ocjeni policije nepropisno pokrila kosu.

U protestima su ubijene stotine ljudi, a među njima desetine pripadnika sigurnosnih snaga. Vlasti prosvjede nazivaju “nemirima” orkestriranima iz inozemstva, iz centara neprijateljski raspoloženih prema Iranu.

Predsjednik pozvao Iranke da nose veo

Jučer je predsjednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi ponovno pozvao Iranke da nose veo jer je to “vjerska obveza”.

Iranski MUP poziva građane da se suprotstave nepokrivenim ženama. Takve upute u prošlim desetljećima ohrabrivale su tvrdolinijaše da napadnu žene i prođu nekažnjeno.