DŽAFEROVIĆ: SDA-ovci ostavili zdravlje boreći se za državu zadnje četiri godine

sefik dzaferovic 0220 04 305850
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na konstituirajućoj sjednici Doma naroda BiH na kojoj se biralo rukovodstvo, a SDA-ov Šefik Džaferović ponovo je branio tzv. legitimno predstavljanje. Naime, kao što je bilo i najavljeno, Kemal Ademović, predložio je sam sebe za Kolegij Doma naroda.

On je na sjednici pročitao pismo koje su mu poslali lideri Trojke, te je kazao da poštuje njihov zahtjev i da će predložiti sebe u rukovodstvo.

Ademović je inače bio jedini delegat Trojke u Domu naroda BiH. Da bi bio izabran, za njega su morali glasati SNSD i HDZ.

Na to je reagirao Šefik Džaferović, koji je ponovo počeo braniti tzv. legitimno predstavljanje.

“Četiri protekle godine zdravlje smo ostavili boreći se protiv blokada. I danas oni koji hoće vlast u BiH, umjesto da se napravi jedna široki probosanskohercegovački blok, prave koalicije sa glavnim kočničarima. Dakle, radi se o jednoj zamjeni teza. Ja na to neću pristati. Hvala Bogu da su institucije sačuvane pa možemo ozbiljnije da razmišljamo o reformama.

Drugo pitanje je pitanje ustavne strukture BiH. Mnogo puta smo čuli teze o tzv. legitimnog predstavljanja. Taj termin ne postoji niti u jednom ustavu u BiH. Ali je moguće da govorimo o legitimitetu. I u BiH postoji građanska legitimacija. Ona se dobiva na izborima i postoji, ali samo u slučajevima ovakvih doma – etnički legitimitet. U FBiH građani biraju zastupnike, a onda oni biraju delegate u FBiH i onda oni u državni dom.

Ovaj prijedlog Ademovića nije protiv Poslovniku, ali jeste ovom etničkom. Ako želimo to da ispoštujemo, onda se treba poštovati Klub Bošnjaka. A Klub Bošnjaka je predložio Šefika Džaferovića. To je ono što je stav Klub. Svjesni smo mi da postoji koalicija na državnom nivou

Mi znamo kako će se ovo završiti, ali poslije toga će stvari izgledati drugačije. Ako srpski i hrvatski delegati ne ispoštuju stav Kluba Bošnjaka, onda se nemojte čuditi novoj praksi koja će biti primjenjivana. Ovo je prvi put da će u ovom domu biti izabran delegat koji nije prijedlog Kluba. Možda je to i dobro i nije mi mrsko što se nalazim u toj poziciji”, naveo je Džaferović.

Ponovi se javio Ademović. 

“Ja sam prvi put izabran u ovaj dom. Ne znam koliko ću živjeti i hoću li više ikada imati mandat. Ali, šta hoću da kažem. Zastoj u procesima na nivou BiH, trajao je skoro dva mandata. I Vijeće ministara formirano je. Mi hoćemo da pokušamo da deblokiramo procese. Hoćemo li uspjeti? Vidjet ćemo. Nemojte nas unaprijed osuđivati. Dajte nam šansu”, naveo je Ademović.