Screenshot 1 51
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 11, 2021 @ 15:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se u Briselu sastao sa zastupnicima Zelenih i članovima Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu Tineke Strikom i Romeom Franzom.

NER FIT

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Tema razgovora su bile dosadašnje i planirane aktivnosti Evropskog parlamenta u vezi s narušenom sigurnosnom situacijom u BiH.

Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina, uz podršku međunarodne zajednice, napravila ogroman napredak u proteklih 26 godina te da je taj napredak ugrožen unilateralnim akcijama vlasti entiteta RS.

Član PBiH Džaferović je potcrtao da je zahvaljujući uspostavljenim državnim institucijama očuvan mir u Bosni i Hercegovini te da je napad Milorada Dodika i vlasti RS na državu i njene institucije – napad na temelje mira.

Tekst se nastavlja nakon reklame
Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

U fokusu razgovora su bile Dodikove najave da će napasti kasarne Oružanih snaga te protivpravnom silom pokušati spriječiti državne institucije da djeluju na teritoriji entiteta RS.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je kazao da Evropska unija treba pružiti punu podršku Uredu visokog predstavnika, kao i mehanizme sankcionisanja aktera koji potkopavaju ustavni poredak. On je kazao da je bolje zaustaviti jednog političara nego dopustiti mu da uvuče cijelu državu u destabilizaciju i konflikte.

Istaknuto je da su mir i stabilnost Bosne i Hercegovine esencijalni za mir i stabilnost Evropske unije.

Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Razgovarano je o situaciji u regiji te je istaknuto da situacija u Bosni i Hercegovini nije izoliran problem, već predmet negativnih utjecaja i miješanja iz susjednih država.

Džaferović je naglasio da izmjene Izbornog zakona moraju biti provedene uz puno poštovanje suštine presuda Evropskog suda za ljudska prava, te tako što će sve političke stranke, uključujući vlast i opoziciju, zauzeti zajednički stav.

Razgovarano je o štetnim dejstvima ideje da se dijalog po pitanju izmjena Izbornog zakona redukuje na format samo dvije političke stranke, jer je riječ o državnom pitanju u čije rješavanje moraju biti uključeni svi.

LIDER