Dženan Čeligija i ranije je imao zdravstvenih problema: Je li mogao biti spašen život bh. sportiste

Dženan Čeligija i ranije je imao zdravstvenih problema: Je li mogao biti spašen život bh. sportiste

Vijest o smrti Dženana Čeligije (32), poznatog bh. futsalera, pogodila je bh. javnost. On je iznenada preminuo u Konjicu.

Nisu uspjeli

Prema nepotvrđenim informacijama, Čeligiji je pozlilo pred sami početak treninga u toaletu te su saigrači i kasnije ljekari pokušavali da ga vrate u život, ali, nažalost, nisu uspjeli.

Iako je Hitna pomoć brzo stigla, na kraju, nažalost, nisu uspjeli da ga spase. Sumnjalo se na srčani udar, ali neke informacije kažu je doživio moždani udar.

Činjenica je da je ovaj bh. sportista, za kojeg svi imaju samo riječi hvale, i ranijih godina imao problema sa srcem, pa se sada postavlja pitanje je li mu život mogao biti spašen i je li mu trebalo dozvoliti da igra.

Zdravstveni problem

– Njegov zdravstveni problem nije bio tajna. Imao je veliku želju da igra i bio je sjajan igrač. Govorilo se da je tražio da igra na svoju odgovornost, ali ne znam je li to moguće. Ovo je veliki gubitak za sve one koji su ga poznavali i za ovaj sport, ali možda se sve moglo spriječiti zabranom igranja. Možda bi danas bio živ – kaže za „Avaz“ jedan do njegovih bivših saigrača.

Velika želja

Čeligija se, i pored problema sa srcem, htio baviti sportom i na tome mu svakako treba odati priznanje kao velikom sportisti. Nema ništa sporno u njegovoj želji, ali možda mu je struka trebala dati definitivnu zabranu igranja ukoliko se znalo da je njegovo bavljenje sportom veliki rizik.

Futsal klub Konjic: Igrači imaju ispravan ljekarski pregled

U Futsal klubu Konjic vlada velika tuga. Čeligija nije stigao davno, ali je bio itekako omiljen.

– Zaista ne zna čovjek šta reći u ovakvom trenutku. Još smo u šoku i u kontaktu smo s porodicom. Ovo je velika tragedija – kaže Deni Pandža, potpredsjednik kluba.

Kako kaže, Čeligija je prošao ljekarsku proceduru kao i svi drugi igrači kluba.

– Svi naši igrači ovdje, u Konjicu, rade ljekarski pregled. Svaki naš igrač prođe pravilan ljekarski pregled. Ne znam zaista detalje, jer se na bavim tim stvarima u klubu, ali znam da se ne bismo igrali tim – naglasio je Pandža.

Selektor futsal reprezentacije Ivo Krezo: Koliko znam, imao je problema

Smrt Dženana Čeligije ostavila je u šoku i selektora bh. futsalera Ivu Krezu.

– Baš me potreslo. Gledao sam ga čak u subotu u Livnu, gdje je igrao utakmicu, i evo ne mogu vjerovati da se to tako završilo – rekao je Krezo.

Iako je slovio za jednog od najboljih bh. futsalera, Čeligija nikada nije zaigrao za našu državnu selekciju. Krezo je bio upoznat s njegovim problemima.

– On je bio potencijal i za veliki fudbal. Koliko ja imam informacije, a to je neslužbeno, imao je nekih problema. U liječničku dokumentaciju stvarno ne bih ulazio. Pokoj mu duši. Obitelji moja iskrena sućut – istakao je Krezo.

Doktor Adnan Hadžimuratović za „Avaz“: Nema karton u Zavodu za sportsku medicinu KS

Iznenadna smrt futsalera Konjica, Sarajlije Dženana Čeligije (32) šokirala je mnoge ljubitelje sporta, a posebno njegove najbliže – rodbinu i prijatelje.

Jedan od najboljih igrača malog fudbala u BiH svih vremena, koji je – kako to kažu Sarajlije, uvijek bio omiljen u raji, kako u našem glavnom gradu tako i širom domovine, duže vrijeme imao je problema sa srcem.

– U Zavodu za sportsku medicinu Kantona Sarajevo nemamo medicinsku dokumentaciju Dženana Čeligije, u razgovoru za „Dnevni avaz“ rekao je prof. dr. Adnan Hadžimuratović, direktor Javne ustanove Zavod za sportsku medicinu (ZSM) KS.

Kako je dodao, u ovoj ustanovi nije bio najmanje 10 godina.

– U posljednjih 10 godina nije se javljao ovdje za ljekarski pregled. Odmah jutros (utorak, op. a.), nakon što sam saznao za njegovu iznenadnu smrt, od kolege sam tražio da mi pronađe zdravstveni karton Dženana Čeligije. Međutim, kod nas nema njegovog zdravstvenog kartona, jer smo ih dužni čuvati samo 10 godina. Nakon tog vremenskog roka zdravstveni karton se uništava – kazao je prof. dr. Hadžimuratović.

Čeligija je bio vrlo talentiran fudbaler, 2011. godine trebao je doći u FK Sarajevo, ali nije prošao ljekarski pregled u Zavodu za sportsku medicinu KS.

– Tada ja nisam bio u Zavodu… No, otad se on više nikada nije javljao ovdje. Gdje je on dalje obavljao redovne ljekarske sportske preglede, ne znam – naglašava dugogodišnji ljekar kluba s Koševa i naše fudbalske reprezentacije.

Obaveza klubova

U propozicijama Prve futsal lige Federacije BiH piše koji su obavezujući elementi za ljekarski pregled igrača – od EKG-a, do detaljnog pregleda tijela.

– To je napravila zdravstvena komisija – saznajemo u Nogometnom savezu Federacije Bosne i Hercegovine, koji je nadležan za Prvu futsal ligu FBiH.

Svaki klub, u skladu s tom odlukom, trebao bi osigurati ljekarske preglede igrača. A kada se obave ljekarski pregledi, obaveza kluba je da potvrde o tome dostavi kantonalnom savezu, gdje se upisuje u Komet sistem. To je procedura koju mora ispoštovati svaki klub.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE