DŽENINA SMRT JE UBISTVO! Dragi Amila i Murise dajemo vam obećanje da će odgovorni završiti u zatvoru!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Oko stotinu građana Sarajeva u mirnom okupljanju ispred zgrade Vlade kantona Sarajevo danas je poručilo – ovaj grad i kanton krivi su za smrt dvogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, piše hayat.ba

Smrt Džene je ubistvo, Džena oprosti nam – stoji u natpisima građana koji pitaju ko će i kada biti sankcionisan, i pitaju se do kada će ovakav sistem da postoji koji će ubijati nevine ljude.

Alen Alić je građanski aktivista koji je pozvao na okupljanje građana, pročitao je danas i proglas organizatora nakon smrti djevojčice:

Hayat

Prije svega, dozvolite mi da se zahvalim Drugoj policijskoj stanici-Centar i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na aktivnostima osiguravanja ovog mirnog okupljanja.

Draga Džena, oprosti nam. Dragi Murise, oprosti nam. Draga Amila, oprosti nam.

Slike Murisa sa tabutom drage Džene sa jučerašnje dženaze slomile su naša srca.

Draga Džena nije dočekala svoj prvi dan u školi, maturu, prijemni ispit na fakultetu, ličnu kartu, a imala je ovozemaljsko pravo na to.

Koliko dugo ćemo se kriti iza licemjerne izjave: “Sada si na ljepšem mjestu”. Ko smo mi da to kažemo? Jesmo li Dženi dozvolili da bira najljepše mjesto za sebe? Nismo.

Smrt Džene Gadžun je ubistvo prema Krivičnom zakonu Federacije BiH.

Dragi doktori, vi koji ste svoj život posvetili spašavanju ljudskih života i koji u svojim srcima čuvate hipokratovu zakletvu, hvala vam. Volimo vas i povjeravamo vam naše i živote naših najmilijih.

Poduzete aktivnosti od strane Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo i Tužilaštva Kantona Sarajevo nas ohrabruju i vraćaju nadu. Od vas očekujemo ispunjavanje svih zahtjeva koji će se danas naći na protokolima vaših organa.

Dragi inspektori, policajci, tužioci i sudije, u vas imamo puno povjerenje. Nemojte to povjerenje iznevjeriti. Ukoliko dođe do pritiska određenih interesnih grupa, intervenisat ćemo i odbraniti pravo na život.

Dragi mediji, vi ste naš svjetionik u mraku zvanom Bosna i Hercegovina. Vi ste naš glas. Sa ovog mjesta upućujemo vam iskrenu molbu da budete sa nama u ovoj borbi.

Dragi Amila i Murise, danas, 19.11.2021. godine, dajemo vam obećanje da će odgovorni završiti u zatvoru. Jedan veliki čovjek je rekao: “Obećanje je dug”. Danas, na ovom mjestu, zadužili smo se kod drage Amile i Murisa, kazao je Halilović tokom protesta.

Pogledajte video OVDJE.