Džindić: Nema otpuštanja u sektorima energetike, rudarstva i industrije

Podijelite vijest

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će učini sve da nijedan radnik ne bude otpušten u sektoru koji nadgleda ovo ministarstvo, a u kojem je zaposleno 25.000 radnika, poručio je resorni ministar Nermin Džindić. Rekao je da Ministarstvo vrši monitoring nad 27 privrednih društava.

“Već koordiniramo, na dnevnoj bazi, sa svim direktorima i nadzornim odborima. Prave se planovi kako u ovim okolnostima raditi, koji je broj radnika potreban da radi, a da se virus ne bi širio”, rekao je Džindić.

U vezi sa rudarskim sektorom istakao je da organiziran sistem ”14+14”.

“Rudari rade 14 dana u kontinuitetu, a 14 su u djelimičnoj izolaciji. To je veliko odricanje rudara i rudarskog sektora da bismo svi mi imali sigurno snabdijevanje električnom energijom”, naglasio je Džindić.

Naveo je da 2.000 od 3.100 radnika u namjenskoj industriji ne rade, a da je Vlada FBiH zajedno sa Ministarstvom i upravama privrednih društava dogovorila da će biti isplaćene sve plate radnicima.

“Osigurane su i za naredni period. Otpuštanja u namjenskoj industriji neće biti “, poručio je Džindić.

Rekao je da će veći dio radnika iz preduzeća ”Igman” iz Konjica, njih 1.200, biti raspoređeni prema planu proizvodnje.

“Naše planove moramo prilagoditi prema kupcima koji rade i koji su spremni primiti isporuke, a moramo se prilagoditi i prema našim dobavljačima”, naveo je Džindić.

Istakao je i da je energetski sektor stabilan te da je nakon dolaska koronavirusa na ove prostore napravljen plan rada.

“Oko 500 radnika u okviru Elektroprivrede rade po sistemu da 14 dana rade, a 14 budu u djelimičnoj izolaciji, tako da imamo sigurnu i kontinuiranu isporuku elektične energije”, rekao je Džindić.

Dodao je da je ovo dokaz i da se prošlogodišnja priča o potrebi zamjenskog Bloka 7 i energetskoj nezavisnosti pokazala kao pravi potez. Najavio je da će se, nakon pandemije, krenuti u gradnju Bloka 7, vezano za zamjenske kapacitete.

Naglasio je da isporuke električne energije i plina idu po planu, kao i prodaja električne energije van BiH.

ČITAJ JOŠ:  Otkrivena nova saznanja o posljedicama koronavirusa: Kako COVID utječe na probavni sistem?

Fena


Podijelite vijest