Edin Forto: FTV i RTRS su BHRT doveli u vrlo tešku situaciju, FTV već 10 godina bez legalne uprave

Edin Forto: FTV i RTRS su BHRT doveli u vrlo tešku situaciju, FTV već 10 godina bez legalne uprave

Ako u narednih nekoliko dana ne bude potpisan ugovor sa Elektroprivredom BIH, FTV i BHRT će izgubiti još jedan mjesec prikupljanja RTV takse, a uposlenici će biti dovedeni u još teži položaj. O uzrocima problema koji su kulminirali ove godine prijeteći gašenjem Javnog servisa BiH, za portal Avaza govori državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto, koji najprije podsjeća na način prikupljanja RTV takse reguliran Zakonom o Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine.

Jedinstven račun

– Sredstva prikupljena od RTV takse, uplaćuju se na jedinstven račun. Sistem raspodjele RTV takse raspao se 2017. godine kada je RTRS sredstva prikupljena od RTV takse prestao uplaćivati na jedinstven račun, zadržavajući ih isključivo za svoje potrebe. RTV FBIH i BHRT potpisale su tada ugovor s Elektroprivredom BiH. Sredstva, koje bi Elektroprivreda BiH prikupila po osnovu RTV takse uplaćivana su na račun Federalne televizije. Kao što je rekao generalni direktor Federalne televizije Džemal Šabić, 50 posto tih sredstava prebacivala je na račun BHRT-a. To znači da je zadržavala 50 posto. Zakon nalaže da 50 posto ukupno prikupljenih sredstava od RTV takse pripada BHRT-u, a po 25 posto entitetskim javnim servisima – kaže Forto.

Zadržavajući novac koji im ne pripada oba entitetska emitera BHRT-u nanose štetu. Dugovanja RTRS-a premašila su 80 miliona KM i predmet su tužbe koju je BHRT pokrenuo pred nadležnim sudom, ali Forto ukazuje i na kršenje zakona i od strane FTV.

– Neshvatljivo je kako SDA i Demokratska fronta nijednom nisu postavili pitanje odgovornosti entitetskih emitera zbog nezakonite raspodjele RTV takse, pogotovo što su BHRT-u naneseni gubici, te je ova medijska kuća, koju svi smatraju jednim od najznačajnijih simbola bosanskohercegovačke državnosti, dovedena u vrlo teško finansijsko stanje. Za svaki medij, prije svega, su značajni ljudi, novinari, producenti, snimatelji, montažeri… Nezakonita i nepravedna raspodjela sredstava dovela je, posebno zaposlene u produkciji, na prosjački štap. Osnovne plate su od 600 do 800 KM. Porezi i doprinosi na plate uplaćuju se tek kad radnik ostvari uslove za penziju. U pitanju je i njihovo zdravstveno osiguranje. U tako teškoj finansijskoj situaciji teško je razmišljati o razvoju – ističe Forto.

Adekvatno rješenje

Četiri miliona KM BHRT-u i po tri entitetskim vladama iz viška prihoda Regulatorne agencije za komunikacije BiH, koje je na prijedlog ministra Vijeće ministara BiH odobrilo ovog mjeseca, predstavljaju samo kratkoročnu pomoć. Forto naglašava da, bez obzira što ugovor s Elektroprivredom BiH nije potpisan, građani imaju obavezu da plaćaju RTV taksu.

– Javni emiteri, BHRT i FTV, treba da nađu načine da naplate RTV taksu za januar i februar dok se ne nađe adekvatno rješenje. Zaključenje ugovora s Elektroprivredom BiH samo je jedno od mogućih rješenja za BHRT i FTV, pri čemu nije prihvatljivo da FTV zadržava 50 posto sredstava od prikupljene RTV takse, jer je to protivzakonito. Moramo se vratiti u zakonske okvire, što znači da prikupljena sredstva od RTV takse u iznosu od 50 posto treba da pripadnu BHRT-u, a po 25 posto entitetskim javnim servisima. Zašto RTRS duguje toliko i zašto se o tome sedam godina nije vodilo računa, nije pitanje za mene. To je pitanje političke odgovornosti onih koji su na nezakonitu raspodjelu sredstava od RTV takse pristajali punih sedam godina – kaže Forto.

Već duže vrijeme insistira na imenovanju novog menadžmenta FTV-a jer je postojećem mandat istekao 2013. Na pitanje zašto je to važno u kontekstu trenutne situacije, Forto podsjeća da direktor FTV, koji je na ovoj dužnosti i deset godina po isteku mandata, odbija potpisati prijedlog aneksa ugovora, koji je dostavio BHRT.

Vladavina prava

– Osim toga, za vladavinu prava ne možemo se samo deklarativno zalagati. Ne samo da je višegodišnjim zadržavanjem većeg dijela RTV takse od onog što FTV-u pripada, doveo u pitanje finansijsko poslovanje BHRT-a, već se postavlja pitanje legalnosti svih odluka koje je donosio u posljednjih 10 godina. Ovdje bi se prije trebalo postavljati pitanje da li postoji osnov sumnje za nesavjestan rad u službi nego da li hitno treba imenovati nove organe upravljanja, što je ne samo zakonom propisana obaveza nego i nužnost imajući u vidu da je FTV bez legalne uprave već 10 godina – ističe Forto.

Dok i međunarodni zvaničnici upozoravaju da je Javni servis BiH jedan od 14 ključnih prioriteta na putu ka članstvu u EU, te da je održivo rješenje za njegovo funkcioniranje jedan od urgentnih zadataka vlasti, BHRT-u prijeti gašenje te bi mogao postati i jedan od najvećih problema na evropskom putu.

–  Neće, jer ću insistirati na provedbi zakona, dok ne bude donesen novi ili dok se eventualno ne usvoje izmjene i dopune postojećeg Zakona o Javnom RTV sistemu. U međuvremenu, očekujem da Elektroprivreda BiH i Vlada Federacije BiH postupe po pisanoj instrukciji, te direktori BHRT-a i FTV-a potpišu aneks ugovora koji osigurava pravičniju raspodjelu RTV takse – kaže ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto. 

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica