Edin Forto ostaje predsjednik Naše stranke: Ovo su imena potpredsjednika

Na Kongresu Naše stranke koji je održan danas za predsjednika je izabran Edin Forto koji je i prethodnu godinu i po obnašao tu dužnost. U svom obraćanju, Forto je rekao:

– Naša stranka će nastaviti biti i socijalna i liberalna. Ondje gdje smo na vlasti, borit ćemo se da sve socijalno ugrožene skupine, uz podršku sistema, prestanu biti ugrožene i postanu ravnopravni, aktivni kreatori društvenog ambijenta koji će biti i po njihovoj mjeri. Također, sloboda pojedinca će nam ostati na prvom mjestu uz potpuno poštivanje i kolektivnih prava koja nikad nismo sporili. Ljudska prava nisu švedski sto, ne biramo ništa već afirmiramo sve.

Afirmacija zelenih politika

Forto je najavio još snažniju afirmaciju zelenih politika koje su i dosad bile jedan od temelja djelovanja Naše stranke, a što se tiče uspjeha Naše stranke na sljedećim izborima rekao je da je minimum koji očekuje da na lokalnim izborima Naša stranka osvoji isti broj glasova kao što je osvojila na Općim izborima 2022. te da na Općim izborima 2026. u Parlamentu BiH svoj klub pojača za još jednog člana.

Forto je svoj govor završio rečenicom koja se odnosi na evropsku budućnost BiH: “Svi u BiH, regiji i Evropskoj uniji moraju znati da je Naša stranka najpouzdaniji partner za evropsku BiH.”

Na današnjem Kongresu birani su i potpredsjednici Naše stranke. Izabrani su: Behija Kulović, zastupnica u Skupštini ZDK; Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini KS i Alen Girt, vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva.

Usvojene izmjene Statuta

Također, birani su i Glavni odbor, Nadzorni odbor te Etička komisija. Usvojene su i izmjene Statuta Naše stranke te Programska deklaracija.

Kongresu je prisustvovao i veliki broj gostiju iz političkog života BiH, regije i EU. Neki od njih su: Klemen Grošelj, EU parlamentarac i izvjestilac u EU parlamentu za BiH; Annelou van Egmond, potpredsjednica Saveza liberala i demorkata Evrope (ALDE); Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije i predsjednik Liberala Jugoistočne Evrope (LIBSEEN) te Marijana Puljak, zastupnica u Hrvatskom saboru.

Avaz