Portal 072info

Ednan Drljević: Infekcija će potrajati još najmanje…

Zenica je u Bosni i Hercegovini imala prve potvrđene slučajeve zaraze koronavirusom, ali i prve izliječene pacijente. Je li recept upravo to: zatvaranje jednog po jednog žarišta a da se ne dozvoli njihovo širenje? Kako to učiniti?

– Zeničko-dobojski kanton je do prije nekoliko dana bio u početnoj fazi Covid-19 infekcije. U toj fazi pod epidemiološkim nadzorom su bile osobe koje su se vratile iz inostranstva i njihovi prvi kontakti. U toj prvoj fazi, koja je počela polovinom januara, nadzirali smo ljude koji su se vraćali iz inostranstva i njihove prve kontakte. Prvi smo u Federaciji otkrili četiri neovisna žarišta i na taj način spriječili njihovo širenje.

Koronavirus je počeo ulaziti u medicinske ustanove u našoj zemlji. Mostar, Tuzla, nakon njih Zenica, Sarajevo. Hoće li se Kantonalna bolnica Zenica moći izboriti s ovim izazovom i ima li istine u tome da su i pojedine Vaše kolege olako shvatile situaciju?

– Uspjeli smo osposobiti primarnu zdravstvenu zaštitu koja nam je otkrila sve navedene slučajeve i na taj način spriječila ulazak virusa Covid-19 u bolnicu. Nažalost, mi smo imali kontrolu samo na području ZDK-a, ali nam je virus ušao iz zdravstvene ustanove iz drugog kantona koja nije pod našom ingerencijom. Bolnica je poduzela sve predviđene mjere iz protokola za krizne situacije tako da već sada držimo situaciju pod kontrolom. Moći ćemo se izboriti sa ovim prvim udarom.

Pokazali zrelost

Ima dosta kolega koje olako shvataju ovu tešku situaciju. Međutim, svi ljekari koji su na prvoj liniji odbrane u borbi protiv Covid-19 su pokazali punu zrelost i odgovornost.

Koliko ste zadovoljni onim što su ostale medicinske ustanove na području ZDK-a učinile do sada u borbi protiv koronavirusa?

– U stalnom smo obilasku terena zajedno sa ministrom Adnanom Jupićem i zaista su sva mjesta koja smo obišli učinila puno. Najviše smo fascinirani do sada postignutim u Tešnju i Visokom.

Neki od medicinskih radnika besmislenim smatraju zabrane poput policijskog sata ili zatvaranja djece u kuće. Šta Vi mislite o tome i jesmo li propustili neke važnije smjernice koje bi pomogle zaustavljanju pandemije izazvane koronavirusom? Treba li nam među ljudima koji se obraćaju narodu više stručnjaka?

– Medicinski radnici koji besmislenim smatraju poduzete mjere su oni iz drugog ešalona koji do sada nisu vidjeli ili nisu imali kontakt sa oboljelim od Covid-19 virusa. Ti salonski, anksiozni i uplašeni medicinski radnici ne barataju osnovnim znanjem iz infektologije i epidemiologije i shodno tome donose nesuvisle i neutemeljene zaključke. Djeca, na svu sreću, ne obolijevaju od težih formi Covid-19 infekcije, ali su zbog svoje živahnosti i otvorenosti u kontaktima među najvećim prenositeljima infekcije. Zbog toga svi stručnjaci smatraju zatvaranje vrtića i škola opravdanim.

Policijski sat je važna i opravdana odluka zbog toga što smo imali veliki broj nepoštivanja odluka o samoizolaciji. Treba nam više stručnjaka iz svih oblasti, npr. zdravstva, psihologije, ekonomije, politike jer ova bolest nije jednoznačan zdravstveni problem. Uz napomenu da je u našoj državi stručnjaka iz epidemiologije i infektologije, zaista, malo.

Do kada bi, prema Vašem mišljenju, pandemija mogla trajati kod nas u BiH, odnosno u svijetu? Predviđate li novi talas, neki čak spominju i jesen kao period kada bi se virus mogao vratiti. Možemo li sada išta precizno tvrditi?

– Po projekcijama našeg stručnog tima, infekcija će potrajati najmanje do dva mjeseca.

Brzo širenje

Reinfekciju u jesen ne očekujem jer se nadam pronalaženju adekvatne vakcine.

U Kantonalnoj bolnici Zenica ove sezone je umrlo troje ljudi sa gripom tipa A (H1N1), čija je pandemija u svijetu bila 2009, a ona je postala sezonska gripa. Da li je koronavirus opasniji ili ćemo i njega jednog dana spominjati kao gripu?

– Mislim da koronavirus nema veću smrtnost od H1N1 gripe, ali ima znatno veću eksplozivnost i brzinu širenja geometrijskom progresijom, te zdravstvo nijedne države na svijetu ne može opslužiti u kratkom periodu toliki broj novooboljelih pacijenata. Mi se nadamo da ćemo usporiti ovu epidemiju i na taj način omogućiti zdravstvu da sa postojećim kapacitetima što bolje odgovori na ovaj teški izazov.

OSLOBOĐENJE

Podijelite članak
  • 119
    Shares

Počitajte još

Od 1. juna otvaraju se škole i počinju sportska takmičenja

Redakcija

Od sutra publika na fudbalskim utakmicama u Srbiji

Redakcija

Oporavila se: Petomjesečna beba bila 32 dana u komi zbog COVID-19

Redakcija