Ednan Drljević: Već smo imali slučajeve majmunskih boginja u Evropi 

Nekoliko zemalja u Evropi, uključujući Njemačku, Francusku, Španiju, Portugal, Italiju, Veliku Britaniju i Švedsku, te SAD i Australija, zabilježili su prve slučajeve majmunskih boginja u zemlji. 

Prvi slučaj u Evropi potvrđen je 7. maja.

Simptomi bolesti su glavobolja, groznica, natečeni limfni čvorovi, umor i bolovi u mišićima, nakon kojih slijedi karakterstičan osip po tijelu. 

Prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”Sarajevo, istakao je da su slučajevi majmunskih boginja zabilježeni i prošle godine u Evropi.

– To su boginje koje su otprilike kao što su varičele ili pljuskavice. Samo što se one prenose sa majmuna na čovjeka. Bilo je registriranih slučajeva i prošle godine, u par navrata je zabilježeno na aerodromima, mislim da je bilo u Engleskoj – rekao je Drljević.

Copy

Kako dodaje, sada je najvažnije vršiti kontrole putnika na aerodromima.

– Sada je najvažnije upravo da se na aerodromima, na mjestima gdje se ulazi u zemlju, ukoliko dođe do pojave boginja da se ti pacijenti izoluju i da izbjegvaju dalje kontakte. A mi neki poseban lijek za sad za to nemamo, ali u svakom slučaju to ne bi trebao da bude neki veliki problem. Nije prvi put da se to dešava. One mjere koje su provođene prošle godine to je izolacija bolesnika i epidemiološko istraživanje, su zaustavile to širenje i to je najbolji način. Izolacija pacijenata traje 21 dan – zaključio je Drljević. 

Avaz

Prethodni članakKako influenseri u Bosni i Hercegovini zarađuju novac?
Sljedeći članakPretresi u Žepču zbog utaje poreza: Oduzeta dokumentacija, tablice i saobraćajna dozvola