Ef. Beganović: Itikaf je kao godišnji odmor i taj ibadet nizašta ne bih mijenjao

Ef. Beganović: Itikaf je kao godišnji odmor i taj ibadet nizašta ne bih mijenjao

Hafiz Enes ef. Beganović već petu godinu zaredom posljednju trećinu mjeseca ramazana provodi u zeničkoj Čaršijskoj džamiji, u kojoj obavlja i dužnost imama. I ove godine je u četvrtak s akšam-namazom ušao u itikaf, u kojem će ostati do akšam-namaza posljednjeg dana ramazana.

Preuzeo dužnost

Ekipa “Avaza” posjetila je efendiju Beganovića u Čaršijskoj džamiji, u kojoj se, kako kaže, itikaf prakticira otkako je izgrađena.

– Prema praksi Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., itikaf za jedan grad mora biti u centralnoj gradskoj džamiji. Tako je i s ovom džamijom. Prvi put sam u itikafu bio 1993. godine s rahmetli Sinanom ef. Arnautom, koji je dugo godina u ovoj džamiji boravio u itikafu. Nakon što je efendija Arnaut preselio na bolji svijet, preuzeo sam ovu dužnost – govori ef. Beganović.

ef-beganovic

Ef. Beganović: Vrijeme provodi učeči Kur’an ili čitajući knjige

Božiji poslanik Muhammed, a. s., je prije samog dobivanja objave jedan dio, pogotovo za vrijeme ramazana, provodio u pećini Hira, razmišljajući o svemu što se dešava i želeći da dođe do spoznaje Uzvišenog Allaha, dž. š.

– Poslanik, a. s., sve vrijeme dok je bio u Medini posljednju trećinu ramazana provodio je u itikafu. Dakle, itikaf je sunnet Božijeg poslanika – kaže ef. Beganović.

Tokom boravka u itikafu mutekif što je moguće više vremena provodi u ibadetu. Efendija Beganović kaže da je običaj da se u ovim danima prouči barem jedna hatma.

– Vrijeme provodim tako što učim dove, ne samo za sebe nego za cjelokupnu zajednicu koju predstavljam. Za vrijeme itikafa proučim i više od jedne hatme. Spavam samo dva-tri sata poslije sabaha, a ostatak vremena provodim u ibadetu, učenju Kur’ana ili čitajući razne knjige – kaže ef. Beganović.

Izlazak iz džamije dozvoljen je samo u nekim vanrednim situacijama. Mutekifima u Čaršijskoj džamiji hranu za iftar i sehur od davnina donose samo određene zeničke porodice. Čak se tačno zna ko koje noći donosi hranu.

Dođe i sin

– To je privilegija tih ljudi, koji su čitav svoj život posvetili vjeri. Rijetko iftarim sam, uglavnom gledam da, ako se neko od prijatelja nađe na akšamu, pa da mi pravi društvo. Ponekad mi dođe i moj sin – kaže ef. Beganović.

Hafiz Beganović bavi se i pčelarstvom i malinarstvom. Ovih dana, kako kaže, odmorit će se malo i od toga.

– Itikaf za mene dođe poput godišnjeg odmora. Nema više ni pčela, ni malina, niti razmišljanja o travi, zalijevanju… Ima samo džamija i ibadet Uzvišenom Allahu. Ovo je ne bih mijenjao ni za jedan dio svog života tokom godine – kaže ef. Beganović.

Ovi dani su vatri selamet

Osim ovog itikafa, svaki vjernik može doći u džamiju i zanijetiti u ime Allaha, dž. š., da u itikafu želi provesti sat, dva ili tri ili između dva namaza. Efendija Beganović kaže da je i to vrsta itikafa, za šta Božiji poslanik, a. s., obećava veliku nagradu.

– Kraj je mjeseca ramazana i, kako to pjesnik kaže, “ovi dani su vatri selamet” i zbog toga čovjek upravo i treba da se što više posveti ibadetu. Ramazan prolazi i pitanje je ko će od nas sljedeći dočekati – kaže ef. Beganović.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica