8CE3B77D 9D78 4A96 8B9E FDBEA645F344
AUTOR: K.H.
DATUM: lip 15, 2021 @ 17:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić održao je konferenciju za medije povodom odluke Vlade FBiH o utvrđivanju javnog interesa za projekt izgradnje gradskog autoputa – brze ceste u Sarajevu.

Radi se o projektu s privatnim interesom, naglasio je Efendić.

– Ceste FBiH potpisuju ugovor, 29. oktobra 2020. godine, s projektantima za projektovanje gradske autoceste i odabrane su tri firme – Divel kao nosilac konzorcija te Saraj inžinjering i IPSA. Na sastanku 2019. godine prisustvovali su Elmedin Voloder kao predstavnik parlamentarnog odbora, dugogodišnji direkor firme Divel, kao i suvlasnik ili vlasnik firme Saraj inžinjering i pomoćnik ministra saobraćaja Nedžad Branković. Oni su od početka bili uključeni u projekt i na kraju su s njima potpisani ugovori. Primijetio sam da postoji neki drugi interes, a što nije interes građana. Prije dvije godine održan je sastanak u kabinetu premijera FBiH i tema je bila izgradnja gradskog autoputa – kazao je Efendić.

Riječ je o ideji, kako je kazao, staroj 50 godina, kada je Sarajevo izgledalo drugačije. Dogovor je bio da se formira radna grupa.

– Danas je potpuno drugačija slika i situacija, jer s druge strane željezničke pruge živi barem 50.000 stanovnika. Dogovoreno je da se formira radna grupa kako bi se definisao projektni zadatak. Ta grupa nažalost nikada nije formirana – rekao je.

Kaže da su Ceste FBiH 6. augusta 2020. godine objavile tender za odabir projektanta koji će projektovati brzu cestu, bez saglasnosti i konsultacija s lokalnom zajednicom. Kako je kazao, nije jasno zašto onda postoji JP Autoceste, koje je zaduženo za autoceste i brze ceste.

– Zašto ova firma, postoji smiješno obrazloženje, da su Ceste FBiH pravni nasljednik Fonda za puteve iz ’70-ih godina. Radi se o nečemu drugom, da je u Cestama FBiH postojao novac koji je trebalo usmjeriti negdje drugo – optužio je Efendić.

Rekao je da je premijer dao obećanje da će lokalne zajednice biti uključenje u definisanje projektnog rješenja, ali do toga nije došlo.

– Potpisani su ugovori s firmama koje su u klasičnom sukobu interesa – poručio je.

Kaže da je u općinu stigao jedan dopis iz Cesta FBiH kojim predlažu tri varijante za izgradnju, ali da nijedna nije prihvatljiva niti adekvatna. Naglašava da Općina Novi Grad nije protiv gradskog autoputa, ali samo ako će ga moći koristiti okolno stanovništvo.

LIDER