Efendić odgovorio Izetbegoviću: On se zalaže za legitimno predstavljanje, mi imamo suprotan stav

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Predsjednik SBiH-a Semir Efendić odgovorio je na tvrdnju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će se njegova stranka okrenuti ka SDA.

Naime, Izetbegović je sinoć na Federalnoj televiziji ustvrdio kako će se NES i SBiH okrenuti ka SDA, kao što je to urađeno u USK.

Za Izetbegovića je to prirodno, kaže kako su mišljenja slična i da glasači ove dvije stranke to žele.

Predsjednik SBiH-a kaže da mu nije jasno odakle njemu takva uvjerenja.

“Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će SBiH i NES biti u koaliciji sa SDA na nivou FBiH ako imamo potpuno različit pogled na rješavanje trenutne situacije u kojoj parlamentarna većina nije u mogućnosti da formira vladu”, navodi Efendić.

Ističe kako se SDA očito zalaže za princip tzv. legitimnog predstavljanja nauštrb demokratskog principa većine.

“Jedan od potpredsjednika (koji ne bi bio ni izabran na tu funkciju da nije bilo nametnutih izmjena Ustava i izbornog zakona od strane visokog predstavnika) ne priznaje parlamentarnu većinu kao princip za uspostavu vlasti. On se očito zalaže za tzv. legitimno predstavljanje, a nametnute izmjene ustava to su mu nažalost omogućile”, rekao je on.

Kaže da je stav SBiH-a, a valjda i NES-a, tada da imenovanje Vlade FBiH treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom parlamenta, a mandatara vlade Predsjedništvo BiH većinom kod izjašnjavanja.

“Identičan princip treba biti primijenjen i u Federaciji BiH gdje o imenovanju vlade ne treba da ključno da odlučuju Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH kada oni uopće nisu izabrani kroz izborni proces na federalnom nivou, već su izabrani posredno kroz Dom naroda koji se bira u skupštinama deset kantona, gdje građani kada su glasali, nisu glasali za federalni nego kantonalni nivo vlasti. To je anomalija koju treba ispraviti, a ne cementirati”, stav je Efendića.