Efendić: SDA sam napustio kada sam uvidio da tamo ne mogu doprinijeti razvoju BiH

Screenshot 1 153
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prihvatio sam ponudu da budem imenovan za v.d. predsjednika Stranke za BiH sa željom da predanim radimo, izgradimo odgovornu, dosljednu, demokratsku političku stranku kakva treba svima u BiH, kazao je Semir Efendić na predstavljanju na poziciju lidera Stranke za BiH.

“Zahvaljujem se na povjerenju i uvjeren sam da ćemo u vremenu pred nama uspjeti prikupiti dovoljan borj ljudi sa iskrenom namjerom sposobnostima i znanjem da radimo na ovom zadatku. Kao jednu od stvari su prevagnule istakao bih program Stranke za BiH koji se može sažeti u njeno ime, a to je država Bosna i Hercegovina. Naša politička scena je opterećena brojnim temama koje ne vode rješenju. Postoje brojne rasprave koje nisu ključne, jer ključno je da sve naše institucije rade”, poručio je Efendić.

Dodao je da su dva principa koja je najavio da će proklamovati – 1. Da kadrovi Stranke za BiH rade za opće dobro, 2. Da pokažu rezultate u zadacima koje budu obavljali.

“Kada sam stekao uvjerenje da moj daljni angažman u SDA ne može dati veći doprinos, odlučio sam se na ovaj korak i pozivam sve da na ovaj korak gledaju bez ikakvih predrasuda”, rekao je Efendić i napomenuo je da je u prethodna dva ciklusa imao podršku Stranke za BiH na nivou općine Novi Grad.

Prema njegovim riječima politički dogovor je najvažniji. Rekao je i minimum ispod kojeg on i Stranka za BiH neće ići.

– Minimum ispod kojeg ne možemo ići – je da institucije ne funkcionišu. Volio bih da tu temu vratmo u javnost. Puno je bolje da se bavimo tim temama, od afera i svega onoga što nas je zamorilo. Ušli smo u političku stranputicu. Pozivam da krenemo normalnmim putem. Država BiH i njene institucije su najamnji sadržalac. Ja sam zbog toga prihvatio da gradim stranku, sa ljudima koji imaju istu viziju, istakao je Efendić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Efendić kaže da je samo na državnom nivou neophodan koalicioni sistem vlasti, a da bi volio da građani na nižim nivoima izaberu i daju povjerenje samo jednoj stranci.

Govorio je i o neslaganju sa SDA.

– Ja sam istupio iz članstva, nakon dugo godina. Dva mandata sam bio načelnik ušao u treći, trudio sam se da nikoga ne razočaram. Trudit ću se da tako ostane i ovdje. Kada sam stekao uvjerenje da moj dalji angažman ne može dati doprinos, da ga ja ne mogu pružiti, odlučio sam se na ovaj korak.

Predstavljanju Efendića prisustvovali su brojni predstavnici organa Stranke za BiH.

https://www.facebook.com/watch/?v=231316798768883