EK objavio podatke o odnosu između procenta vakcinisanih i broja preminulih

1629305964 vakcinacija 750x422 1

Države koje imaju najmanji procenat vakcinisanog stanovništva suočavaju se s najvećim brojem preminulih od posljedica koronavirusa na milion stanovnika, pokazuju najnoviji podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koje je na svom zvaničnom Twitter nalogu objavila Evropska komisija (EK).

Odnos između broja vakcinisanih i umrlih u zemljama Evropske unije (EU) predstavljen je grafikonom, u kojem se broj preminulih na milion stanovnika odnosi na period od 14 dana.

“Podaci pokazuju da što je veći obuhvat vakcinacije, to je manja smrtnost”, piše Evropska komisija u opisu grafikona.

Na vrhu liste je Irska, u kojoj je vakcinisano 93 posto punoljetnog stanovništva. Na milion stanovnika imaju 15 umrlih u prethodnom 14-dnevnom periodu.

Na drugom mjestu je Portugal sa 92 posto vakcinisanih u populaciji iznad 18 godina i deset preminulih na milion stanovnika, dok Malta s istim procentom vakcinisanih bilježi nula umrlih na milion stanovnika u prethodne dvije nedjelje.

Četvrta na listi je Danska s 89 posto vakcinisanih i deset preminulih na milion stanovnika, dok Belgija na petom mjestu čini manji izuzetak u srazmjeri između vakcinisanih i umrlih – obje doze vakcine primilo je 87 posto odraslih Belgijanaca, a broj umrlih na milion ljudi u prethodnih 14 dana je 29.

U državama iz donjeg dijela liste je znatno veći broj umrlih, pa tako Poljska ima 62 posto vakcinisanih i 49 smrtnih slučajeva na milion stanovnika u 14-dnevnom periodu. Hrvatska je na 55 posto vakcinisanih starijih od 18 godina, a ima 168 umrlih od koronavirusa u istom periodu.

Slovačka izuzetak koji potvrđuje pravilo

Jedna od rijetkih država članica EU u kojoj procenat vakcinisanih nije obrnuto proporcionalan broju preminulih je Slovačka, koja ima 54 posto vakcinisanog punoljetnog stanovništva, uz 29 umrlih na milion, što je znatno manje nego druge zemlje koje se nalaze na dnu liste.

Na samom začelju su Rumunija i Bugarska. Rumuni su vakcinisali 43 posto punoljetnih i imaju 267 umrlih na milion stanovnika. Bugari drže posljednje mjesto po broju vakcinisanih (29 posto), uz najveći broj preminulih u posljednje dvije sedmice u čitavoj Evropskoj uniji – čak 325 na milion stanovnika.