Ekipe civilne zaštite i spasioci iz Turske intenzivno tragaju za drugim radnikom

cz
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Pripadnici Uprave civilne zaštite Zeničko–dobojskog kantona i specijalni spasilački tim Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Republike Turske (AFAD), ovog vikenda rade opsežniju pretragu korita rijeke Bosne kako bi pronašli tijelo i drugog radnika turske kompanije “Cengiz Insaat”.

Pali iz korpe krana

Spasilačke službe tragaju za 47-godišnjim Orhanom Polatom, koji je 8. novembra ove godine, zajedno s kolegom Mustafom Ajdinom (Aydin) (43 godine), u žepačkom naselju Kahrimani pao iz korpe krana u rijeku Bosnu. Turski radnici, zajedno s kolegama iz te zemlje, bili su angažirani na izgradnji mosta “Bosna 1”, na poddionici Poprikuše – Nemila autoputa koridra 5C kroz BiH.

Tijelo Ajdina u rijeci Bosni spasioci Gorske službe spasavanja Žepče pronašli su 11. novembra, u naselju Golubinja kod Žepča.

– Danas i sutra pretražuje se korito rijeke Bosne od Maglaja do mjesta utapanja dvojice radnika. S obzirom na to da je pao vodostaj Bosne, neće se pretraživati obale rijeke, nego samo korito – kazao je direktor KUCZ ZDK Džavid Aličić.

Uz 20 spasilaca turskog AFAD-a, bit će angažirano i 40-ak pripadnika KUCZ ZDK te lokalnih službi spašavanja na vodi iz Žepča, Zenice, Zavidovića i Maglaja.

– Ovog vikenda korito nećemo pretraživati sonarom, jer su kolege iz Distrikta Brčko, kao i kolege iz Federalne uprave Civilne zaštite, otišle kućama. Oni će ponovo biti angažirani od ponedjeljka. Tokom vikenda korito će biti pretraživamo samo čamcima i čakljama – pojasnio je Aličić.

Akcija nije prekidana

Uprava CZ ZDK koordinira cijelom akcijom spašavanja, koja nijednog trenutka, ističe Aličić, osim u večernjim satima, nije ni prekidana od tragičnog dana utapanja turskih radnika. U pretrazi su učestvovali i pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, koji ovog vikenda nisu angažirani.