Portal 072info

Ekonomski odnosi između Turske i BiH i dalje u usponu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pored direktnih investicija, Turska implementira razne projekte u cilju potpore investicijama koje će dati impuls proizvodnji, a samim tim i povećanju stope zaposlenosti u Bosni i Hercegovini.

– U okviru toga Turska je posredstvom Ziraatbank BH i Bosna Bank International, za manje i srednje ekonomske investicije u Bosni i Hercegovini, osigurala niskokamatnu „soft-loan“ kreditnu liniju u iznosu od 100 miliona eura. Zahvaljujući investicijama prvenstveno u poljoprivredi i stočarstvu, zatim turizmu i industriji, koja su realizirana ovom kreditnom linijom, 6.500 raseljenih osoba je dobilo priliku da se vrati na svoja prijeratna ognjišta – kaže se u saopćenju Ambasade Republike Turske u BiH o pregledu ekonomske saradnje između Turske i BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
 

Opet u cilju jačanja ekonomije BiH, sredinom 2015. godine je poduzetnicima ponuđena još jedna kreditna linija u iznosu od 50 miliona eura za poticaj start-up poduzećima. I tom kreditnom linijom je malim i srednjim poduzećima, isto kao u prethodnom slučaju, pružena snažna finansijska potpora uz mogućnost oročenja kredita i do 10 godina.

Kako se navodi u saopćenju, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH za prvih devet mjeseci 2015. godine ukupni iznos investicija u okviru tokova direktnih stranih investicija (FDI) iznosio je 218.9 miliona KM (cca 111.9 miliona eura), dok je Turska sa udjelom od 22,3 posto, u ovom periodu u Bosni i Hercegovini investirala 48.8 miliona KM (cca 24.9 miliona eura).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema preliminarnim rezultatima, Turska je u periodu I-IX 2015. godine pozicionirana kao najveći treći strani investitor u BiH.

– Zajedno s tim direktni finansijski doprinos privatnog sektora i turskih javnih ustanova i institucija naše zemlje bosanskohercegovačkoj ekonomiji od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, prelazi brojku od milijardu eura. Navedenim investicijama i njihovim indirektnim efektom Turska je na taj način postala jedna od vodećih zemalja koje su najviše doprinijeli razvoju ekonomije BiH – navode iz Ambasade Republike Turske u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Među značajnijim proizvodima koje Bosna i Hercegovina uvozi su goriva i ulja, mašine i električni aparati, lijekovi, hrana i piće, bazni metali, motorna vozila, plastika i kaučuk, tekstilni proizvodi, poljoprivredni proizvodi, stoka i proizvodi životinjskog porijekla. Turske je u 2015. godini ostvarila izvoz u BiH u vrijednosti od 292 miliona dolara (Turska zauzima osmo mjesto među zemljama iz kojih uvozi BiH).

S druge strane uvoz iz BiH u Tursku se u odnosu na prethodnu godinu povećao za 45,9 posto i dostigao iznos od 250 miliona dolara. U okviru trgovinske razmjene između dvije zemlje vanjskotrgovinski suficit se ostvaruje u korist Turske, iako se on vidno smanjuje obzirom da je počev od jula 2014.godine Turska odobrila BiH tarifni kontigent u iznosu od 15.000 tona rashlađenog i zamrznutog goveđeg mesa, čime je u 2015. godini vanjskotrgovinski suficit Turska pao na 42 miliona dolara.

– Sporazum o slobodnoj trgovini između naše zemlje i BiH, koji se primjenjuje od 2003.godine ulio je snažan impuls našim trgovinskim odnosima. Tako je bilateralna trgovinska razmjena, koja je 2003. godine bila na nivou od 71 milion dolara, u 2015.godini dostigla cifru od 542 miliona dolara – ističe se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao rezultat aktivnosti, koje su sprovedene analizom vodećih proizvoda koje uvozi BiH i dinamike uvoza ovih proizvoda, zatim carinskih tarifa koje su u praksi, kao i položaja Turske kada je u pitanju izvoz ovih proizvoda u BiH i druge zemlje svijeta, ustanovljeno je da se proizvodi iz oblasti poljoprivrede kao konditorski proizvodi, biskviti, svježe voće i povrće, tjestenine, živina, maja i bezalkoholna pića, iz oblasti industrije kao proizvodi primarne i sekundarne automobilske industrije, hemijske industrije, galanterije, kozmetike i lične njege, namještaj, elektronika, bijela tehnika, građevinski materijal, mašine i mašinski dijelovi, plastična ambalaža, proizvodi od željeza i čelika, grejni, rashladni i klima uređaji ističu kao potencijalni izvozni proizvodi.

Uz to, Turska je u svojstvu zemlje partnera participirala na 19. međunarodnom sajmu gospodarstva održanom u Mostaru od 12 do 16. aprila ove godine, što predstavlja bitnu organizaciju smotre našeg izvoznog potencijala i jačanja ekonomskih odnosa sa hercegovačkom regijom, koja istodobno predstavlja i ulaz na tržište Hrvatske,

S druge strane, saradnja između Turske i BiH na nivou vlada i tehničkom nivou, kako se dodaje, intenzivirana je i u okviru trilateralnog trgovinskog komiteta Turske-Bosne i Hercegovine-Srbije. Naime u sklopu ovog mehanizma u predstojećem periodu u Istanbulu će početi sa radom “Zajedničko ekonomsko predstavništvo Srbije i BiH”, što će imati efekta na proširenje saradnje, pogotovu u oblasti investicija u vanjske trgovine – navodi se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Crpeći snagu iz naše historijske, kulturne i socijalne povezanosti i imajući u vidu potencijale koje posjeduje, Bosna i Hercegovina za Tursku predstavlja jednu od najbitnijih zemalja na Balkanu. Naše dosadašnje investicije i djelatnosti naših kompanija u Bosni i Hercegovini doprinose jačanju njene ekonomije. Jedan od konkretnih pokazatelja našeg doprinosa ekonomiji BiH je i činjenica da su među prvih 10 izvoznih kompanija dvije sa turskim kapitalom. Ulažu se i zajednički napori da se ova brojka poveća- stoji u saopćenju.

Kada se uzme u obzir višestruki rast trgovinske razmjene, sticanje novih tržišta u oblasti poljoprivrede, stočartstva, turizma i industrije, podržani postojećim ugovorima između Turske i BiH, kao i potencijal zapošljavanja u BiH i brojne logističke prednosti, sasvim je jasno da dvije zemlje trebaju uložiti zajedničke napore kako bi ostvarile stabilan rast, saopćeno je iz Ureda za medije Ambasade Republike Turske u BiH.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME