Ekonomsko čudo u srcu Bosne: Tešanjski gigant Madi kupio kompaniju iz RS koja broji 56 radnika!

Screenshot 2 76

Tešanjska kompanija Madi, jedan od lidera u regiji kad je riječ o proizvodnji pilećeg mesa, kupila je kompaniju Agromix iz Doboja koja se bavi proizvodnjom stočne hrane.

Poučeni lošim iskustvom otežane nabave stočne hrane na početku pandemije i zatvaranjem granica u 2020. godini, te enormnog poskupljenja žitarica i stočne hrane u 2021. godini, vlasnici kompanije Madi odlučili su da akvizicijom dobojskog Agromixa daju svoj doprinos razvoju poljoprivrede i prerađivačke industrije u okviru domaćih kompanija.

Tako je 9. april 2021. godine u Doboju potpisan Ugovor o kupovini većinskog udjela Agromixa, između Slaviše Bukejlovića, direktora Agromixa i Edina Jabadžića, izvršnog direktora kompanije Madi.

U proteklih 25 godina svog postojanja, kompanija Agromix Doboj izrasla je u ozbiljnog partnera specijaliziranog za proizvodnju i prodaju stočne hrane, transport, proizvodnju konzumnih jaja te proizvodnju pilećeg mesa i mesnih prerađevina.

Menadžment Agromixa je nastojao kroz poslovne aktivnosti stvarati dobre temelje za budućnost, uvijek razmišljajući globalno a djelujući lokalno. Trenutno zapošljava 56 osoba, svoje proizvode plasira na domaćem tržištu, posjeduje vlastite farme uporedo razvijajući kooperantsku mrežu a što u konačnici rezultira sa 850.000 tovnih pilića na godišnjem nivou.

Ulaskom u vlasništvo tešanjskih investitora, Agromix dobija priliku za novi rast i razvoj obzirom da se planiraju i nove investicije sa primarnim ciljem jačanja ratarstva i poljoprivredne proizvodnje.

Svima je jasno da postoji velika ovisnost o uvozu žitarica, velike površine zemlje su neobrađene i neiskorištene, poljoprivredni proizvođači nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode, ne postoje kapaciteti za čuvanje, a prerađivačka industrija nije razvijena.

U tom smislu, širenje kapaciteta proizvodnje stočne hrane, ulaganje u kapacitete za povećanje proizvodnje konzumnih jaja, proširenje na segment proizvodnje konzervirane i briketirane hrane za kućne ljubimce – su samo neki od projekata koji se planiraju realizirati u dobojskom Agromixu.

Iz Madija posebno ističu da će svi ovi projekti biti usmjereni na jačanje domaćih dobavljača, nova zapošljavanja, razvoj poljoprivrede, jačanje prerađivačke industrije i smanjenje ovisnosti od uvoza. Ekonomija koja ima vlastite izvore energenata, vode i proizvodnju hrane je stabilna ekonomija. Madi i Agromix žele doprinijeti stabilnosti.