Screenshot 3 12
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
Kurbani 2021

Kompanija Mercedes-Benz je najavila plan da 30. juna predstavi električni kamion eActros.

Nadolazeći eActros će postati prvi Mercedesov električni kamion serijske proizvodnje, a najavljen je konceptom 2016. godine. Nakon toga smo vidjeli Inovation Fleet prototipe koji su u rukama potrošača od 2018. godine.

Iz Mercedesa su rekli da su verzije eActros prototipa od 18 i 25 tona ispunili sve zahtjevne izazove tokom testnog perioda te da su transportovani ohlađenu robu u električnim hladnjačama do supermarketa, a korišteni su i za transport komponenti za proizvodnju, za zamjenu kontejnera za otpad i slično.

Iako nije uobičajeno potrošalima ustupiti prototipe, to je bilo ključno za razvoj eActrosa jer je Mercedes usvojio pristup zajedničkog razvoja s kupcima. Stoga su kupci bili značajno uključeni u razvoj kamiona, a Mercedes je ta iskustva iskoristio za poboljšanja. Vozači su bili veoma zadovoljni električnim kamionom, posebno kontinutiranom dostupnošću obrtnog momenta, kao i njegovom tišinom te iskustvom voćnje.

Mercedes zasad krije specifikacije, ali se očekuje da produkcijski model bude znatno superiorniji u odnosu na prototip. Imat će više snage, veći domet te će biti sigurniji. Prototipi su prešli oko 500.000 kilometara tokom testiranja te su obavili i testove kako bi dokazali svoje performanse, sigurnost i izdržljivost.

Proizvodnja eActrosa počinje u drugoj polovini ove godine u postrojenju Worth am Rhein u Njemačkoj. Iz Mercedesa obećaju da će predstavljati početak nove ere transporta.