Elektroprenos BiH ulaže u sistem elektromreže: Potpisani ugovori vrijedni 30 miliona KM

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kompanija Elektroprenos BiH zaključila je u prva tri mjeseca ove godine više od 45 ugovora sa kompanijama iz BiH i okruženja za realizaciju različitih projekata ukupne vrijednosti oko 30 miliona KM.

U martu je sa konzorcijumom Elektroenergetika BL potpisan ugovor za izgradnju transformatorske stanice Laktaši dva, vrijednosti 3,259 miliona KM, koja bi trebalo da bude završena i puštena u pogon u drugoj polovini naredne godine, saopšteno je iz Elektroprenosa BiH.

Ovaj konzorcijum izvodiće radove i na izgradnji 110-kilovoltnog dalekovodnog polja za Kotor-Varoš u transformatorskoj stanici Ukrina, čija je vrijednost 330.860 KM, a zadužena je i za nabavku i ugradnju ormara zaštite i upravljanja, te nedostajuće opreme za kompletiranje transformatorskih polja 220 i 110-kilovoltnog drugog transformatora transformatorske stanice Trebinje.

U ovoj godini počeće rekonstrukcija dalekovoda Mostar četiri – “Široki Brijeg” i “Široki Brijeg” – “Grude”, ukupne vrijednosti 2,497 miliona KM, koju će izvoditi konzorcijum Dalekovod Mostar i Dalekovod Zagreb, sa kojima je u martu parafiran ugovor kao najpovoljnijim ponuđačem na provedenom tenderu, dok je rok za okončanje radova devet mjeseci.

Važni ugovori u prethodnom mjesecu sklopljeni su i sa konzorcijumom koji čini sarajevska kompanija Komel i makedonski Inženjering DASS iz Ohrida koji će sanirati dalekovod transformatorska stanica Sarajevo jedan – transformatorska stanica Visoko i dalekovod transformatorska stanica Sarajevo 20 – transformatorska stanica Sarajevo 13, ukupne vrijednosti 541.924 KM.

Drugi ugovor koji je Elektroprenos potpisao sa ovim kompanijama odnosi se na nabavku materijala i opreme, te izvođenje usluga projektovanja i rekonstrukcije dalekovoda transformatorska stanica “Sarajevo jedan” – transformatorska stanica Sarajevo 10, za šta će biti izdvojeno 492.523 KM.

U martu je potpisan i ugovor o sanaciji dalekovoda Sarajevo 20 – Buk Bijela, koja će koštati oko 1,512 miliona KM, a povjerena je kompaniji Energomontaža Beograd.

Kompanija Lanako Banja Luka u martu se ugovorom obavezala da u narednih pola godine izvrši isporuku i instalaciju IT infrastrukture za ERP poslovno okruženje, čija je ukupna vrijednost 2.477.415 KM.

Iz Elektroprenosa poručuju da će i u narednom periodu nastaviti ulaganja u prenosnu mrežu, te rekonstrukciju i zamjenu dotrajale opreme kako bi obezbijedila veću sigurnost u napajanju potrošča.

oslobođenje