Elektroprenos potpisao ugovore vrijedne skoro 16 miliona KM za poboljšanje isporuke struje

struja elektroenergetska postrojenja 4
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kompanija Elektroprenos BiH potpisala je ugovore o izgradnji 110 kilovoltnih transformatorskih stanica ukupne vrijednosti 15,82 miliona KM, s ciljem osiguranja pouzdanosti i sigurnosti u napajanju, kao i poboljšanju kvaliteta isporučene električne energije.

Te stanice sa priključnim dalekovodima su u Željuši, Jelahu, Ilijašu i Živinicama, saopćili su iz Elektroprenosa.

Iz ove kompanije je navedeno i da je proveden postupak nabavke za izgradnju transformatorske stanice “Banja Luka devet”, čija izgradnja ne može početi zbog žalbenog postupka koji je u toku.

Žalbeni postupci usporavaju i rekonstrukciju transformatorske stanice u Trebinju, priključnog dalekovoda “Banja Luka devet”, rekonstrukciju i proširenje transformatorske stanice Kozarska Dubica, izgradnju 110 kilovoltog dalekovoda i kompletiranja mjernog polja u transformatorskoj stanici Srebrenica i izgradnju dalekovoda Srebrenica – Ljubovija.

Elektroprenos provodi i nabavke 20 energetskih transformatora sa više transformatorskih stanica u ukupnoj vrijednosti 22,5 miliona KM.

Potpisan je i ugovor o nabavci energetskog transformatora za transformatorsku stanicu Višegrad u vrijednosti od 4,5 miliona KM, dok je u pripremi i ugovor za nabavku energetskog transformatora vrijednog 2,5 miliona KM za stanicu “Mostar četiri”.

Izdvojeno je i više od četiri miliona KM za rekonstrukciju i proširenje transformatorskih stanica “Sarajevo jedan”, Gračanica i Hadžići.

Potpisivanjem ugovora počela je i izgradnja priključnog dalekovoda za transformatorsku stanicu Žepče, a krenulo se i u realizaciju izgradnje dalekovoda “Mostar četiri – Mostar devet”, kao i rekonstrukciju dalekovoda hidrelektrana Jablanica – “Mostar jedan i Mostar dva”, gdje je vrijednost ovih investicija 12,31 miliona KM.

Za antikorozivnu zaštitu dalekovodnih stubova bit će izdvojeno 4,99 miliona KM, a planirano je i obnavljanje telekomunikacionog sistema.

U toku je nabavka izgradnje poslovnog objekta u Operativnom području Mostar u tom gradu, sa procjenjenom vrijednosti od 4,8 miliona KM.

Nakon osiguravanja adekvatne lokacije krenut će se i u realizaciju projekta izgradnje transformatorske stanice “Banja Luka 10” sa kablovskim vodovima i za te namjene osigurana su sredstva od 15,9 miliona KM.

Pored investicionih aktivnosti, u kompaniji se redovno provode nabavke za potrebe rada i održavanja prenosnog sistema.