ss 5
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 17:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Elvis Redžepagić (30), američki državljanin porijeklom iz Crne Gore, osuđen je u Sjedinjenim Američkim Državama na 16 godina i osam mjeseci zatvora zbog terorizma.

NER FIT

Redžepagić je optužen za pokušaj da terorističkim organizacijama ISIL i Al Nusra front osigura materijalnu podršku i resurse. 

– On je priznao krivicu na suđenju. Ovom kaznom, Redžepagić plaća cijenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIL-u i Al Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada – rekao je državni tužilac Breon Pis (Peace).

Posjećivao sajt koji na bosanskom jeziku regrutuje borce sa Balkana

U presudi se navodi da je Redžepagić početkom 2015. godine započeo komunikaciju sa osobom za koju je vjerovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIL-a i Al Nusra fronta, u namjeri da se pridruži tom bataljonu u džihadu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Kada nije uspio da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015. godine, to je pokušao da uradi u avgustu 2016. godine iz Jordana, ali su ga jordanske vlasti spriječile.

– U objavama na društvenim mrežama u oktobru 2015. godine, Redžepagić je objasnio da je “džihad kada se boriš za Boga i umreš u čast Allaha – navodi se u presudi.

Analizom sadržaja na njegovom laptopu pronađeni su brojni primjerci propagandnog materijala ISIL-a i utvrđeno je da je redovno posjećivao sajt Put hilafeta ili Put do Kalifata, koji na bosanskom jeziku regrutuje borce sa Balkana za ISIL i druge terorističke organizacije u Siriji, navodi se u saopćenju Ministarstva pravde SAD.

Prijetio da će svojoj majci odsjeći glavu

Američki mediji su objavili da Redžepagić porijeklom iz Crne Gore, da je u SAD živio na Long Ajlendu u Njujorku, kao i da je tokom hapšenja, prijetio da će svojoj majci odsjeći glavu, prenosi RTCG.

Državni tužilac se zahvalio predstavništvu FBI u Srbiji i ministarstvu pravde Crne Gore za pomoć u ovom slučaju.

LIDER