Portal 072info

Emitiranje testnog digitalnog TV signala u BiH počinje 29. septembra

Emitiranje testnog digitalnog TV signala u BiH počet će zvanično 29. septembra, rekao je ministar za promet i komunikacije BiH Ismir Jusko.

On tvrdi da posljednje odgađanje, s obzirom na to da je ranije kao početak digitalne ere u TV emitiranju u BiH određen 15. septembar, nije uzrokovano bilo kakvim problemima, niti će imati bilo kakve negativne posljedice na ovaj proces.

Osim svih domaćih problema, zbog kojih još nije počelo emitiranje digitalnog TV signala, u ovaj proces umiješali su se i odnosi koje BiH ima sa susjedima, konkretno s Hrvatskom.

– Zbog predizborne kampanje u Hrvatskoj odgodili smo polaganje kamena temeljca za izgradnju mosta preko Save u Svilaju. Na molbu hrvatskih kolega, ovu ceremoniju smo upriličili nakon izbora u toj državi. Međutim, termin polaganja kamena temeljca poklopilo se s vremenom kada smo planirali u upotrebu pustiti digitalni TV signal. Također, ove sedmice imam sastanke u vezi s izgradnjom mosta preko Save u Bosanskoj Gradiški, tako da smo odlučili da to uradimo krajem mjeseca – kazao je Jusko.

Državni ministar za promet tvrdi da do sada nikada nije čuo za informaciju da komercijalne televizije gube interes za emitiranje programa putem digitalnog signala, te da namjeravaju svoj program emitirati samo putem kablovskih operatera.

Štaviše, u kontaktima s direktorima komercijalnih TV kuća, kako tvrdi Jusko, iskazali su veliku želju da što prije počne emitiranje digitalnog signala.

– Proces digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH nacionalni projekat koji je od velike važnosti za svakog građanina. Realiziranjem ovog Projekta naša zemlja će se pridružiti velikom dijelu evropskih zemalja koje su obavezu gašenja analognog signala uradili do 17. juna 2015. godine – kazao je ministar.

Prva faza koja obuhvata nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme kojim će biti pokriveni digitalni signali na području Sarajeva, Banja Luke i Mostara u ovom momentu je spremna za puštanje u rad. Važno je napomenuti da će kapacitete digitalizacije koristiti i javni emiteri i komercijalni mediji.

Paralelno sa Prvom fazom, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine radi na pripremanju tehničke dokumentacije i ostalih pravno administrativnih dokumenata kako bi se pripremio i objavio otvoreni međunarodni tender za pokretanje Druge faze procesa digitalizacije, a što podrazumijeva nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme za osposobljavanje preostalih 11 informativno-tehničkih centara kao i opreme potrebne za digitalno uvezivanje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama. 

Treća faza podrazumijeva ispitivanje pokrivenosti teritorije digitalnim signalom, a zatim nabavku potrebne opreme za pokrivanje i tih dijelova teritorije Bosne i Hercegovine. 

– Naredna godina će biti ključna u realizaciji ovog posla. Vjerujem da ćemo ovaj veoma zahtjevan posao završiti do kraja mog mandata na čelu ministarstva prometa i komunikacija BiH – kaže ministar Jusko. 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box