p 7
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 11, 2022 @ 11:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić komentarisala je za Oslobođenje pogoršanje epidemiološke situacije u našoj zemlji i nagli porast broja novozaraženih koronavirusom.

Jurić kaže da nam se sada događa sve ono kako su ranije upozoravali i najavljivali.

– Zahvatio nas je peti val koji se spojio sa četvrtim, nismo imali ni neke veće pauze. Situacija je kulminirala u ovih desetak, petnaest dana poslije Nove godine, bolnice su preopterećene, ljudi su izmoreni – kazala je Jurić za Oslobođenje.

Smatra da je razlog za nagli porast zaraženih otvorenost granica i navala turista u BiH gdje su, kako kaže, mjere vrlo blage. 

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ističe da najgore tek dolazi, a da je policijski sat najefikasnija mjera. Naglašava da će se zalagati za uvođenje policijskog sata ukoliko dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema.

– I u drugim zemljama se policijski sat pokazao kao najefikasnija mjera. Stroga karantena i zatvaranje svega nije se pokazalo kao efikasno. Prva mjera koja će se uvesti i koja je poželjno da se uvede, u slučaju preopterećenja zdravstvenog sustava, po meni je vraćanje policijskog sata jer, sve ovo što sada imamo, najviše je tome pridonijeo doček Nove godine i slavlja u zatvorenim kafićima – zaključuje epidemiologinja Andrea Jurić.

Pitali smo građane Sarajeva šta misle o novonastaloj situaciji i da li podržavaju uvođenje restriktivnijih mjera.

Mišljenja su bila podijeljena. Neki smatraju da uvođenje policijskog sata nije potrebno jer je svakako zima te se narod i slabije kreće.

– Nisam za pooštravanje mjera, mislim da narod poštuje mjere, mnogo ih se sada i vakcinisalo, i ja jedva čekam ovu booster dozu; Treba uvesti restriktivnije mjere, ograničiti javna okupljanja, i da više inspekcija nadgleda i kažnjava; Dosadašnje restrikcije su bile dovoljne, treba sada poraditi na psihičkom stanju ljudi; Dosadašnje mjere su sasvim dovoljne ako ih se budu svi pridržavali; Ako se čovjek sam ne čuva, džaba mu stotinu nekih mjera…neki su od odgovora građana.

Ostatak odgovora pogledajte u videu: 

LIDER