Portal 072info

Epidemiologinja: Negativan test ne znači da niste opasni za druge

matijana jergovic epidemiologinja hrvatska
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Matijana Jergović, specijalistica epidemiologije i voditeljica Odjela za procjenu rizika i logistiku s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar uputila je važnu poruku onima koji su bili negativni na testiranju na COVID-19.

“Potpuno je pogrešno ako imate simptome i sumnjate na koronavirus dolaziti na testiranje uz plaćanje jer time na neki način predstavljate rizik”, kazala je za N1.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Razlozi za testiranje su različiti od osobe do osobe, no Jergović naglašava da negativan test ne jamči sigurnost.

“Svakako je najvažnije ne zlorabiti mogućnost testiranja uz plaćanje zato što ako ste i bili na rizičnom događanju u subotu primjerice na svadbi gdje je postojala mogućnost da je netko imao blaže simptome, današnji rezultat koji je negativan neće sigurno značiti da niste opasni za vaše bližnje jer ste se možda prerano testirali od datuma izloženosti. Uvijek molimo da se posavjetuje s liječnikom ako ste bili na rizičnim događanjima. Najvažnija je izolacija i fizička distanca te korištenje zaštitne opreme”, kazala je te dodala:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Testiranje u toj situaciji neće sigurno značiti da niste opasni za druge.”

Također, ko će sve biti u samoizolaciji ovisi o više kriterija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ovisi i što ta pozitivna osoba radi, u kakvom poslovnom okruženju djeluje i s kim je sve bila u kontaktu 48 sati prije pojave simptoma ili pozitivnog testa. Europski centar za kontrolu infekcija kategorizirao je četiri prioritetne gospodarske djelatnosti, a osim zdravstvenih i socijalnih djelatnika, jako je važna proizvodnja i pakiranje hrane, ali i ostale industrijske proizvodnje. U sljedećem razdoblju ćemo morati obratiti posebnu pažnju i na tu proizvodnju i pakiranje hrane”, istaknula je Jergović, a o početku škole kazala:

“Ako higijenu prostora budemo držali na primjerenoj razini, ako se budemo pridržavali fizičke distance i svih ostalih preporuka ne bi trebalo biti grupiranja. Virus među djecom ne cirkulira u tolikom potencijalu da bi djeca bila opasnost za učitelje ili spremačice.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 104
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Roditelji bh. školaraca ogorčeni odlukom o obaveznom nošenju maske u školama: “Nema opravdanog razloga za ovo”

072info.com

5 glavnih zabluda o koronavirusu

072info.com

Testovi na koronavirus iz BiH ipak ne važe za ulazak u Sloveniju

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)