814A38A0 73EA 48B7 B682 540278E81890
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 10, 2021 @ 8:15
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Policija u Beogradu privela je u utorak, kako je saopćio MUP Srbije, šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine.

NER FIT

Privedeni su J. A., A. Ć.. i još jedna osoba, koje su dale podršku Inicijativi mladih za ljudska prava, kao i navijači Partizana D. K,, L. M. kod kojih su pretresom pronađeni nož i dva biber spreja, i Đ. P., navodi se u saopćenju.

– U konsultaciji sa dežurnim tužiocem i sudijom za prekršaje, protiv svih privedenih lica bit će podnijete prekršajne prijave po Zakonu o javnom redu i miru, a protiv D.К. i prekršajna prijava po Zakonu o oružju i municiji – dodaje se.

U saopćenju se navodi da „policija neće dozvoliti da se ugroze bezbjednost građana i imovine“. Dodali su „da ne štite mural, već javni red“.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Podsjetimo, aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su jučer zato što su mural Mladića gađale jajima, a nakon što su puštene iz policije građani su se okupili na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića, gdje se nalazi mural.

Na toj lokaciji postavljen je kordon policije koji je sprječavao prilazak muralu Mladića. U toku večeri postavljena su dva kordona, koja su razdvajala desničarsku grupu od grupe aktivista i političara.

LIDER