Epizoda Uzbune zbog aerozagađenja!

Epizoda Uzbune zbog aerozagađenja!

Zenica SO2

Zbog znatnog prekoračenja dozvoljenih vrijednosti sumpor dioksida u zraku,Operativni štab za primjenu plana interventnih mjera Općine Zenica proglasio je iznova epizodu Uzbune. Prekoračenje je zabilježeno na mjernim stanicama u Tetovu, Centru i Radakovu,izjavio je Muhamed Pašić, član Operativnog štaba.

Koncetracija sumpor dioksida od jutarnjih sati prelazi 1.000 mikro grama po metru kubnom. Stanovništvu,prije svega starijim osobama,hroničnim bolesnicima i djeci je preporučeno da smanje boravak na otvorenom, te da građani pri kućnom loženju ugalj zamijene drvima. Mjerama Operativnog štaba, zabranjuje se kretanje motornih vozila koja nemaju ugrađen katalizator, a privredni subjekti koji koriste čvrsta goriva i teža lož ulja trebaju obustaviti proizvodnju, ukoliko postoji tehnološka mogućnost.

-Od ArcelorMittala je zatraženo da reducira proizvodnju, pri čemu će najverovatnije biti isključena jedna od aglo mašina u pogonu Aglomeracije, te izvrši zamjenu glja sa zemnim plinom, ukazao je Pašić. Prema njegovim riječima, Operativni štab je u stalnom zasjedanju.  

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica