Erdoan: Turska bi mogla da odobri prijem Finske u NATO

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) nagovijestio je u nedjelju da bi Turska mogla da odobri prijem Finske u NATO, ali ne i Švedske.

– Ako je potrebno, možemo dati drugačiju poruku o Finskoj. Švedska će biti šokirana kada damo drugačiju poruku o Finskoj – rekao je šef turske države o kandidaturi te dvije nordijske zemlje za prijem u NATO, odgovarajući na pitanje tokom sastanka s mladima koji je prenosila televizija.

Otkazan trojni sastanak

Ankara tako prvi put nagovještava je spremna da kandidaturu Finske tretira odvojeno od kandidature Švedske.

Turska je u utorak zaustavila pristupanje Švedske i Finske NATO, odlažući na neodređeno vrijeme trojni sastanak koji je prvobitno zakazan za početak februara i koji je trebalo da otkloni primjedbe Ankare na njihovu kandidaturu.

ČITAJ JOŠ:  Još jedan jak zemljotres pogodio Tursku

Turski predsjednik je u ponedjeljak upozorio da Švedska koju je Turska već optužila da pruža utočište kurdskim “teroristima”, više ne može da računa na “podršku” Ankare jer je ekstremno desničarski aktivista spalio primjerak Kur’ana u Štokholmu.

Ne pominjući ovaj događaj, turski predsjednik je međutim ponovio svoje zamjerke Švedskoj u vezi sa zahtjevima Turske za ekstradiciju Kurda.

– Rekli smo im: “Ako želite da uđete u NATO, morate nam vratiti te teroriste”. Dali smo im spisak od 120 ljudi (…) Ali oni nam se smijeju i poivaju na svoj Ustav – rekao je Erdoan.

Spaljivanje Kur’ana

To što je antiislamski desničarski ekstremista prošle sedmice spalio Kur’an u blizini Ambasade Turske u Švedskoj, izazvalo je snažne proteste Ankare i muslimanskog svijeta, a Ankara već otkazala najavljenu posjetu švedskog ministra odbrane.

ČITAJ JOŠ:  Blizu 5.000 mrtvih do sada u razornim potresima u Turskoj i Siriji

Štokholm je osudio spaljivanje Kuriana kao čin “dubokog nepoštovanja” i izrazio “simpatije” prema muslimanima, ističući da je švedski ustav spriječio zabranu takvih postupaka, ali to nije ugasilo turski gnjev.

Zajedničko stupanje u NATO dvije nordijske zemlje ostaje “prva opcija”, ali “očigledno moramo da procijenimo situaciju, ako se desilo nešto što znači da dugoročno Švedska više ne može da ide naprijed – ocijenio je u utorak šef finske diplomatije, Peka Havisto, na televiziji, ocijenivši međutim da je “prerano zauzeti stav”.

Helsinki je donedavno odbijao da spekuliše o ulasku bez Švedske, ukazujući na prednosti zajedničkog članstva sa svojim veoma bliskim susjedom.

Blokada od maja

Finski ministar je također u srijedu rekao da se nada da će proces ratifikacije odluke o prijemu dvije nordijske zemlje u NATO biti završen prije samita Atlantskog saveza u Viljnusu u julu, uprkos neslaganju sa Turskom.

ČITAJ JOŠ:  Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Tursku još od 1939. godine

Turska blokira ulazak Švedske i Finske u NATO od maja, optužujući ih za skrivanje kurdskih ekstremista i simpatizera koje opisuje kao “teroriste”, posebno one iz Radničke partije Kurdistana (PKK).

Za razliku od slučaja Švedske, Turska je posljednjih mjeseci rekla da nema većih primjedbi na ulazak Finske u NATO.

Kao i 30 članica Alijanse, Ankara mora da ratifikuje ulazak svake nove članice i stoga ima pravo veta.

Samo Turska i Mađarska koje kažu da ne žele da blokiraju zahtjeve Finske i Švedske, tek treba da ratifikuju odluke o njihovom prijemu u NATO.

Izvor: Avaz

GODISNJICA
MARKETING