Erdoan: Turska lira, turska lira, morat ćete se naviknuti

2020 08 21T123448Z 206304062 RC2CII9G4TST RTRMADP 3 TURKEY ENERGY ERDOGAN
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako danas spašavaju čast turske lire, kao što je to svojevremeno radio i bivši turski predsjednik Turgut Ozal, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrijednost lire počela naglo rasti

Erdogan je jučer izjavio da su od posljednjih mjera poduzetih s ciljem zaštite domaće valute depoziti u turskoj liri porasli za više od 23,8 milijarde lira i nastavljaju rasti ubrzano.

Vrijednost američkog dolara u odnosu na tursku liru u padu je od ponedjeljka i tokom sedmice dosegao je 10,25 lira, što je najniža vrijednost od 16. novembra. Početkom sedmice vrijednost dolara u odnosu na tursku liru iznosila je rekordnih 18,36, ali je vrijednost lire počela naglo rasti nakon izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o ekonomskom programu. Do sada je vrijednost dolara u odnosu na liru pala za više od 40 posto.

Erdogan je danas boravio u turskom gradu Gaziantepu, gdje se sastao s radnicima fabrike tekstila u tom gradu. Tom prilikom je podsjetio da je u Turskoj prije nekoliko dana minimalna plata povećala za 50 posto.

“Neki su pokušali podcijeniti novu minimalnu platu u Turskoj računajući na način da je povećana u danima kada su kretanja kursa (pad lire) bila na vrhuncu. Sad je lira ojačala, međutim isti ti ljudi ne osjete potrebu da ponovo izračunaju. Jer, računi im se ne slažu”, rekao je Erdogan.

Dok imamo liru, šta imaš tražiti sa dolarom i eurom

Poručio je kako će se neki trebati naviknuti na činjenicu da je lira bitna, a ne dolar i euro.

“Dok imamo liru, šta imaš tražiti sa dolarom i eurom. Turska lira, turska lira, morat ćete se naviknuti. Rehmetli Ozal (bivši predsjednik Turgut Ozal op.a.) je to uradio, spasio je čast turske lire, danas to radimo mi. ​Ne marimo puno za onim što radi opozicija. Jedino što je nama bitno je to što naš narod želi, šta očekuje, zaštita prava naših radnika”, poručio je Erdogan.