erdogan 333 696x418 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kazao je da je Turska pronašla novo polje s 135 milijardi kubnih metara prirodnog plina u južnom Crnom moru, čime se ukupna količina plina koju je ta zemlja otkrila u regiji povećala na 540 milijardi kubičnih metara.

Prošle godine je turski istraživački brod Fatih (Osvajač) pronašao 405 milijardi kubika prirodnog plina u polju Sakaryja u zapadnom Crnom moru, što je najveće tursko otkriće ikad.

– Naš istraživački brod Fatih otkrio je 135 milijardi kubika prirodnog plina u bušotini Aamasra-1 u polju prirodnog plina Sakarya – kazao je Erdoan na svečanosti u crnomorskoj pokrajini Zonguldak i  dodao da se operacije ispitivanja oko bušotine nastavljaju. 

Turska, koja ima malo nafte i plina jako ovisi o uvozu iz Rusije, Azerbajdžana i Irana, kao i o ukapljenom plinu iz Katara, SAD, Nigerije i Alžira.

Prošle godine je Turska uvezla 48.1 milijardu kubičnih metara plina, šest posto više nego prethodne godine, od čega trećinu iz Rusije. Turska također provodi ispitivanja u istočnom Mediteranu, u spornom području koje svojataju Grčka i Kipar.