Erdogan poručio kako se turska lira oporavlja: Depoziti porasli za 23,8 milijardi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako su, od posljednjih mjera poduzetih s ciljem zaštite domaće valute, depoziti u turskoj liri porasli za više od 23,8 milijarde lira i nastavljaju rasti ubrzano, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vrijednost američkog dolara u odnosu na tursku liru u padu je od ponedjeljka i jučer je dostigao 10,25, što je najniža vrijednost od 16. novembra.

Početkom sedmice vrijednost dolara u odnosu na tursku liru iznosila je rekordnih 18,3674, ali je vrijednost lire počela naglo rasti nakon izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o ekonomskom programu. Do sada je vrijednost dolara u odnosu na liru pala za više od 40 posto.

Erdogan je gostovao u specijalnom programu četiri turske televizije A Haber, ATV, A Para i A News te govorio o aktuelnim dešavanjima s posebnim osvrtom na posljednja kursna kretanja i jačanje turske lire u odnosu na dolar.

“Građani trenutno imaju dvije garancije. Jedna je Centralna banka Republike Turske, a drugo trezor. Dakle, građani neće izgubiti”, poručio je Erdogan.

Odgovarajući na pojedine navode kako pomenuti mehanizmi nisu u skladu s Ustavom, Erdogan je to odbacio te poručio kako takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenje.

“Stabilizacija kursa biće ostvarena u najkraćem roku”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik se dotakao i turske anticovid vakcine Turkovac, koja je ovih dana dobila dozvolu za hitnu upotrebu te poručio kako je njegova zemlja jedna od devet u svijetu koje su proizvele svoju anticovid vakcinu.

“Turska će cijelom čovječanstvu osigurati domaću vakcinu protiv COVID-19 Turkovac”, rekao je Erdogan.