AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Glasovi širom Turske se još uvijek prebrojavaju, ali već sada je vrlo izvjesno da je Narodna alijansa koju čine vladajuća AKP i Partija nacionalnog pokreta (MHP) osvojila vlast u većini mjesta.

Ipak, Erdoganova stranka gubi Ankaru.Prema posljednjim informacijama, kandidat opozicione Republikanske Narodne partije i nacionalističke Dobre stranke Mansur Javas povećao je vodsto i osvojio je 50,62 posto glasova u Ankari, a njegov protukandidat ima 47,20 posto glasova.

Bitka se vodila i za Istanbul, ali je AKP-ov kandidat osvojio 44,95 posto glasova i time osigurao Erdoganu kontrolu nad najvećim gradom Turske. Međutim, analitičari ističu da bi poraz na izborima u Ankari predstavljao veliki udarac za predsjednika koji je glasanje opisao kao “pitanje opstanka” za Tursku.

AKP je izgubio i Izmir gdje je novi gradonačelnik Mustafa Tunc Soyer, kandidat CHP. također, izgubili su i grad vrlo bitan za ljetni turizam – Antaliju.

S druge strane, Erdogan je osvojio vlast u više od 40 mjesta, dok je CHP osvojila vlast u 20 mjesta. Sveukupno, Erdoganova koalicija vodi sa 51,74 posto, a opozicija ima 37,64 posto glasova.

U prvom obraćanju nakon što su održani lokalni izbori, Erdogan je poručio kako je Stranka pravde i razvoja (AK Parti) pobjednik na današnjim izborima, ali kako se još mnogo znoja treba proliti za turski narod.

“Na bazi koalicija, mi smo, u koaliciji s MHP-om, prvi na lokalnim izborima. Još jednom su poraženi oni koji su pokušali zavaditi naš narod i na koljena baciti našu državu”, rekao je Erdogan. 

Prema nezvaničnim rezultatima, kandidati vladajuće AKP su pobijedili u Bitlisu, Kilisu, Sivasu, Rizeu, Nigdeu, Gaziantepu, Tokatu, Sirnaku, Bingolu, Giresunu i Malatyi.

Kandidati opozicione Republikanske narodne partije (CHP) su, prema nezvaničnim rezultatima, pobijedili na izborima za načelničke pozicije u Artvinu, Bileciku, Ardahanu i Burduru.

Klix