Erik Nelson: SAD spremne da uvedu nove sankcije osobama u BiH

eric
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Američka administracija spremna je da uvede nove sankcije osobama u BiH koje su uključene u kriminalne i koruptivne radnje, kazao je u intervjuu za BN televiziju američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric). On apeluje na građane u BiH da na izborima sankcionišu korumpirane političare.

BiH je u ozbiljnoj političkoj krizi i zbog toga je pojačan interes američke administracije za ovo područje, kaže ambasador Nelson. On apeluje na sve političare da pokušaju postiću dogovor i rješenje, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. U suprotnom, američki ambasador upozorava:

Korupcija u ovoj zemlji je ogromna

– Sankcije su na stolu. Nova verzija izvršne uredbe uključuje korupciju i uključuje mogućnost sankcionisanja onih koji podržavaju one koji podrivaju napredak. Fundamentalni problem ovdje je da je korupcija u ovoj zemlji ogromna, a politička kriza je lak i brz način za političare da odvuku pažnju od stvarnih pitanja koja postoje i da nastave podrivati institucije koje treba da se bore protiv korupcije i pozivaju ih na odgovornost, rekao je ambasador SAD u BiH Erik Nelson.

Nelson ističe da će sankcije, ukoliko ih bude, biti usmjerene protiv pojedinaca, a ne cijelog naroda. Dodaje da američke sankcije neće riješiti problem korumpiranih političara u BiH. 

Na građanima je da takve lidere sankcionišu na izborima i zbog toga se mi zalažemo za reformu izbornog procesa, kaže Nelson, a na konstataciju da su upravo oni na vlast doveli Milorada Dodika, mimo izbora i volje građana odgovara:

– Mi smo uvijek spremni raditi s onima koji imaju zajedničke ciljeve kao i mi, a neki političari u određenom periodu njihove karijere imali su takve ciljeve koje smo i mi imali, a to je da jednostavno se liječe rane i podjele, da zemlja napreduje, da institucije jačaju, da građani osjećaju da su svi isti. 

Nemamo namjeru da radimo na ukidanju Republike Srpske

Nelson uvjerava da američka administracija podržava dejtonski koncept BiH, dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostali.

– Nemamo namjeru da radimo na ukidanju Republike Srpske, već su nam cilj reforme koje će pojačati vladavinu prava, tvrdi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson, prenosi BN TV.