Portal 072info

Esad Čeković u fildžanu stvara prelijepa umjetnička djela

Esad Čeković slobodni je umjetnik koji živi na ulici, vještim i preciznim pokretima prstiju, sa telvom od kafe, u fildžanu slika svijet. Čeković zbog fobije od zatvorenog prostora već pet godina živi na “otvorenom” u Novom Pazaru. Ko god vidi njegovu umjetnost ostaje bez riječi, jer sa svojim crtežima sve više skreće pažnju tamošnje javnosti.

Dok znatiželjni prolaznici gledaju u dno fildžana koji se nalazi u ruci ovog slobodnog umjetnika, Esada, zatičemo kako uz zrake decembarskog sunca sjedi na betonu pored magistrale i Jošaničkog keja, u blizini zgrade Državnog univerziteta.

Na pojavu kamera, već navikao, iako ozebao zbog provedene noći na ulici, odaje utisak skromnosti i pokazuje šta je jutros naslikao.

Odmah nam skreće pažnju da je ćutljiv i odgovara da mu je umjetničko ime “Mazar od Žabljaka”, jer kako kaže, umjetnost kojom se bavi je “mazanje”. Iz zamotuljaka od plastičnih kesa promrzlim rukama pokazuje nam da kod sebe ima i boje i da sa njima pravi crteže.

“Godinu se već bavim mazarstvom (slikanjem). Najviše sam mazao zidane (zgrade), u crveno, zeleno, plavo. Poljane, cvjetove”, kaže Esad upitan od kada se bavi umjetnošću.

Dodaje da u posljednjih godinu dana dnevno uradi po jednu sliku u šolji iz koje ispije kafu.

Na insistiranje pristaje da popije još jednu i nacrta jednu “mazu” u telvi fildžana. Građani, pogotovo oni koji ga znaju, prilaze i svojim mobilnim telefonima dokumentuju još jedno Esadovo djelo. Komšije koje mu daju hranu, a koje stanuju u blizini donose slike na papiru, različitih veličina koje već na prvi pogled ostavljaju utisak da se radi o umjetničkim djelima.

Na slikama u fildžanu su, uglavnom prikazani likovi žena, pejzaži, brodovi, mostovi, razni objekti ali i panorama grada. Dok je boravio u blizini parne pekare u Novom Pazaru dobijao je redovno kifle i peciva, a on je za uzrvat nacrtao zgradu pekare. Vlasnik pekare tu sliku i dalje drži uramljenu na zidu. Inspiracija za ženske likove mu je, tvrdi oni koji ga redovno “prate”: jedna od radnica lokala brze hrane u čijoj blizini boravi. Ispred tog restorana, redovno vrati šolju i ostavi novac, čak i bakšiš.

 

Podijelite članak