Estonska premijerka: Raširena agresija Rusije predstavlja prijetnju cijelom svijetu i svim zemljama NATO-a

k 7

NATO članice Poljska, Estonija, Latvija i Litvanija pokrenule su član četiri NATO Sporazuma kako bi se pokrenule konsultacije unutar saveza o sigurnosnim pitanjima nakon što je Rusija napala Ukrajinu, javlja CNN.

Estonska premijerka Kaja Kallas rekla je da ruska invazija na Ukrajinu predstavlja “prijetnju cijeloj Evropi”, navodi se u saopćenju vlade.

– Raširena agresija Rusije predstavlja prijetnju cijelom svijetu i svim zemljama NATO-a i moraju se pokrenuti konsultacije o jačanju sigurnosti saveznika kako bi se implementirale dodatne mjere za osiguranje odbrane NATO saveznika. Najefikasniji odgovor na rusku agresiju je jedinstvo – rekla je Kallas.

Prema članu 4 Sporazuma Sjevernoatlantskog saveza, stranke će se zajedno konsultovati kad god, po mišljenju bilo koje od njih, budu ugroženi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost bilo kojeg od saveznika.

k 7

Ukrajina nije članica NATO-a. Međutim, Rusija je zahtijevala da se NATO obaveže da nikada ne primi Ukrajinu u savez, što su članice NATO-a odbile, pozivajući se na politiku “otvorenih vrata”.

Prethodni članakPrivredna komora ZDK o poskupljenju struje
Sljedeći članakVučića upitali za komentar o krizi u Ukrajini, evo kako je odgovorio