ESTRADA U HAOSU: Tek sada shvatam koliko je 100 eura, a trošio sam po 2.000

Podijelite vijest

Posljedice pandemije na svojoj koži do kraja godine debelo će osjetiti mnogi pjevači, pjevačice i muzičari. Tako da, koliko god se veselili normalizaciji života, estradnjaci najviše brinu zato što im predstoji višemjesečna pauza u radu, od kojeg su navikli da žive mnogo bolje nego prosječno stanovništvo. Srazmjerno pražnjenju štekova, kod pjevača raste i nervoza jer do prvih novčanih priliva moraće da čekaju, po svemu sudeći, do 2021. godine.

Kao i o svemu što ih tišti, najveći broj pjevača šuti i samo su rijetki priznali da su zabrinuti. Aca Lukas, za razliku od mnogih priznao je da mu je standard opao.

– Tek sam sada vidio koliko je veliko 100 eura jer mi traje pet dana, a navikao sam da bez 2.000 eura ne izlazim u provod. Sva mjesta na kojima meni odlaze pare su zatvorena i sada živim onako kako živi 80 posto normalnog svijeta, i to cijelog života, jer ne idu ni u kafani, ni u kazina, a i ne putuju. Takođe, ne idu ni u skupe radnje, u kojima ja kupujem garderobu i obuću, i svi se samo hrane. Tako i ja sada živim, da se razumijemo, bez priliva novca, te trošim ono što imam na hranu i piće. Ruku na srce, na piće mi odlazi više nego normalnom svijetu jer mi dolaze prijatelji, a volimo da popijemo – iskren je Lukas.

Pjevač je stopostotno siguran da bar narednih pola godine neće biti nastupa u dijaspori, koja je i glavni izvor prihoda za estradu.

– Čim je Angela Merkel rekla da je otkazan Oktoberfest, jasno je da mi nećemo u zapadnoj Evropi zapjevati bar do Nove godine, a pitanje je i poslije toga. Sve dok korona ne bude kao običan grip, nema opuštenog života i skupova. Ma ni ovdje u Srbiji nećemo pjevati jer mora da se drži socijalna distanca, ali kako svima tako će biti i nama – kaže Lukas, koji apeluje na kolege da budu razumni i da saosjećaju sa narodom.

– Estrada mnogo kuka sada, a to ne bi trebalo da radi jer svi imaju pare u šteku nekom, siguran sam. Trebalo bi više da pomažu ljudima koji stvarno nemaju – zaključio je Lukas.

Uglavnom duhom pozitivna Goca Tržan kroz ironiju se dotakla finansijske krize kod zabavljača.

– Uskoro će na broj za humanitarnu pomoć slati poruke za pjevače i muzičare – rekla je Goca, aludirajući na to da će neke kolege biti egzistencijalno ugrožene, kao što su građani Srbije za koje se šalju sms poruke kao materijalna pomoć.

Tržanova je poručila da očekuje olakšice od države u prevazilaženju krize.

– Imam firmu i nisam ostala praznog novčanika. Da se ne lažemo, odgovaralo bi mi da država smanji porez dok traje pandemija. Ni ja ni moje kolege nigdje ne radimo, pa bi nam dobro došlo da manje plaćamo porez – rekla je Tržanka.

Isti zahtjev u strahu od lošijeg standarda ima i Goca Božinovska.

– Samo desetak pjevača enormo zarađuje. Treba pomoći i pjevačima kad je kriza i smanjiti nam poreze jer ne može drugima da se pomaže, a nama vruć krompir da se da – kaže pjevačica.

Express/S.telegraf


Podijelite vijest