Screenshot 2 32
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Evropska komisija je najavila da će istražiti zakonsku zabranu prikazivanja i promoviranja homoseksualnog sadržaja i promjene spola među maloljetnicima u Mađarskoj.

Zakon, koji je usvojila konzervativna stranka Fidesz, se odnosi na sadržaj u školi i televizijskom programu. To se desilo nedugo prije izbora koji bi trebali biti održani sljedeće godine, a koji su ocijenjeni kao ključni za ovu stranku.

Podrazumijeva i formiranje registra osuđenih pedofila i pooštravanje kazne za one koji su osuđeni zbog pedofilije. Parlamentarac Fidesza Csaba Domotor je poručio da niko ne smije biti kažnjen blagom ili uslovnom kaznom.

Zakonom se prvobitno nastojalo suprotstaviti pedofiliji, ali su prihvaćeni i amandmani na zakon koji se odnose na homoseksualnost i transseksualne osobe. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je jučer potvrdila da će Evropska unija istražiti ovu zabranu.

Smatra se da je ovo jedan u nizu napada vladajućeg Fidesza na LGBT osobe u posljednjih nekoliko mjeseci.

Predsjednici Evropske komisije je vrlo brzo preko Twittera odgovorio glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs.

“Draga Von der Leyen, kao majka sedmogodišnjeg djeteta sigurno razumijete važnost toga da budete u mogućnosti da obrazujete djecu onako kako mislite da to treba uraditi. To je suština ovog zakona. I da, zakon podrazumijeva ozbiljne posljedice zbog pedofilije”, istakao je Kovacs.

Prilikom glasanja o zakonu, opozicija je napustila parlament, tako da je usvojen sa 157 glasova, dok je jedan parlamentarac glasao protiv. Iz međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty Internatinal su saopćili da se zakonom jasno krše sloboda izražavanja, dostojanstvo čovjeka i jednakost, piše Euronews.