EU daje 1,7 miliona eura za unapređenje statističkog sistema u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U sklopu kontinuirane podrške Evropske unije (EU) unapređenju statističkog sistema Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu održana konferencija o temi “Korištenje administrativnih izvora podataka za statističke potrebe u Bosni i Hercegovini”.

Cilj konferencije bio je informisati predstavnike bh. institucija svih nivoa vlasti o prednostima i potencijalnim nedostacima korištenja administrativnih podataka za proizvodnju zvanične statistike te upoznati ih sa najboljim praksama zemalja članicama EU.

Konferencija je održana u okviru twinning projekta “Nastavak podrške reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini” koji Evropska unija finansira u iznosu od 1,7 miliona eura.

Ovaj projekat, između ostalog, pruža podršku statističkom sistemu u BiH u tranziciji ka korištenju administrativnih izvora podataka u proizvodnji statistike i njenog usklađivanja sa evropskim standardima.

-Bosni i Hercegovini su na njenom putu pristupanja Evropskoj uniji izuzetno važni kvalitetni i raznovrsni statistički podaci koji su usklađeni sa EU regulativama i standardima. Evropska unija kontinuirano podržava statističke institucije u Bosni i Hercegovini u prelasku na intenzivniju upotrebu administrativnih podataka u proizvodnji statistike – naveo je šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji EU u BiH Karel Lizerot.

Dodao je kako kvaliteta podataka i unapređenje statistike umnogome zavisi i od raspoloživosti podataka prikupljenih kroz statistička istraživanja od izvještajnih jedinica, ali i od podataka dostupnih u evidencijama administrativnih tijela odnosno institucija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

-Iskustva korištenja administrativnih podataka u proizvodnji statistike koja imaju zemlje članice Evropske unije vrlo su pozitivna kada je riječ o kvaliteti i isplativosti, stoga želimo dobre statističke prakse prenijeti u BiH – dodao je Lizerot.

U zadnjih nekoliko godina zabilježen je stanoviti napredak u raspoloživosti podataka potrebnih za proizvodnju zvanične statistike.

Istovremeno, administrativni izvori podataka raspoloživi na različitim administrativnim nivoima u Bosni i Hercegovini bilježe napredak kroz prelazak sa tradicionalnog načina evidentiranja podataka na elektronske evidencije i sistematsko vođenje podataka.

Voditeljica projekta u ime Bosne i Hercegovine i direktorica Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić govorila je o viziji korištenja administrativnih podataka u zvaničnoj statistici BiH i očekivanim koristima od ovog projekta za Bosnu i Hercegovinu.

-Uvezivanje svih institucija i korištenje raspoloživih administrativnih izvora podataka od strane nadležnih statističkih institucija u BiH bi svakako doprinijelo unapređenju kvalitete i raspoloživosti statističkih podataka u Bosni i Hercegovini… Dodatna prednost korištenja administrativnih podataka je povećanje usklađenosti bh. statistike sa pravnom stečevinom EU… – istakla je Ćužić.

Direktor Odsjeka za metodologiju, komunikaciju i prodaju u Statistici Danske Carsten Zangenberg istakao je da je svrha proizvodnje službene statistike, koristeći administrativne podatke, umjesto podataka prikupljenih putem upitnika, dobivanje bolje statistike po nižoj cijeni.

-Bolja statistika omogućava tačniju analizu politika i pruža bolje mogućnosti za istraživanja, a za dobrobit cijele zemlje. Statistika Danske je u prilici da koristi administrativne podatke od kraja 1960-ih godina i još uvijek radi na razvoju boljih metoda u ovom području – rekao je Carsten Zangenberg.

O iskustvima zemalja EU sa upotrebom administrativnih podataka u statističke svrhe govorili su i Jesper Ellemose Jensen, voditelj projekta ispred zemalja članica EU, glavni savjetnik, Statistika Danske, Tomaž Smrekar, generalni direktor Ureda za statistiku Republike Slovenije, Fahir Kanlić, šef Odsjeka za statistiku industrije i građevinarstva, Agencija za statistiku BiH i Rohan James Draper, specijalni savjetnik, Statistika Danske.

Planirane aktivnosti u Bosni i Hercegovini realizovati će Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku FBiH, Republički zavod za statistiku RS i Centralna banka BiH u saradnji sa Statistikom Danske kao vodećim partnerom i partnerskim statističkim institucijama Finske, Švedske i Italije, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.