Portal 072info

EU danas odlučuje o načinu zaštite njenih granica

Šefovi diplomatija Evropske unije danas bi trebalo da donesu odluku o zaštiti vanjskih, a dijelom i šengenskih granica EU, uz postavljanje nekoliko hiljada pripadnika “evropske granične straže” koja bi mogla djelovati nezavisno od vlasti država članica.

Takav predlog je ministrima vanjskih poslova podnio evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos koji je rekao da takva “revolucija na granicama EU” ima za cilj da se Evropa zaštiti i osjetno smanji priliv izbjeglica, i da tako postavi rampu za ilegalnu imigraciju.

Izvori Evropske komisije su novinarima prenijeli da je “zalog to da se spasi šengenski ugovor i prostor slobodnog prometa unutar Unije, koji je postao ugrožen zbog slabo branjenih vanjskih granica EU”, imajući na umu i činjenicu da su preko poroznih i vanjskih i šengenskih graničnih linija Unije uspjeli da se infiltriraju i neki teroristi.

Ovakva mjera će se podudariti sa zahtjevom mnogih vlada EU da se priliv imigranata mora zaustaviti i naročito s ključnom porukom nemačke kancelarke Angele Merkel da se “mora osjetno smanjiti priliv izbjeglica” pošto je to, kako je navela, “ogroman izazov”.

bhrt.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box