Portal 072info

EU izdvaja 400 miliona eura za vakcine za zemlje s niskim prihodima

Screenshot 1 1677
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropska komisija će izdvojiti 400 miliona eura u okviru međunarodnog mehanizma Covax za pomoć u kupovini i isporuci doza budućih vakcina protiv virusa COVID-19 za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, najavljeno je u Briselu, prenosi Tanjug.

Projekat Covax, koji zajedno vode Gavi, Savez za vakcine, Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), za cilj ima da ubrza razvoj i proizvodnju COVID-19 vakcina, ali i da garantuje pošten i ravnopravan pristup za svaku zemlju svijeta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Globalna solidarnost

“Nećemo biti sigurni dok svi, bilo u Evropi ili u svijetu, ne budu sigurni. Potrebna nam je globalna solidarnost. Doprinos Evropske komisije Covaxu dovodi nas korak bliže ovom cilju”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Projekat Covax, kao mehanizam osiguranja za zemlje zabrinute za osiguravanje pristupa vakcinama, ali i za proizvođače, želi da kupi dvije milijarde doza do kraja 2021. pregovarajući sa različitim dobavljačima koji pokrivaju različite naučne tehnologije, vrijeme isporuke i cijene, navode u Briselu.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Vakcina za COVID-19 u EU dostupna u martu

072info.com

Koliko će se promijeniti svakodnevica ljudima koji prvi dobiju vakcinu

072info.com

Vladimir Putin osoblju UN-a besplatno ponudio ruske vakcine protiv koronavirusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)