Screenshot 4 15
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Od proljeća prošle godine i izbijanja pandemije koronavirusa Evropska unija čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu. Već u početnoj fazi unija je izdvojila više od sedam miliona eura za hitnu medicinsku pomoć. Za više od godinu, taj iznos umnogome je porastao, a iz EU poručuju da i dalje stoje uz BiH u borbi protiv virusa.

Do ovog momenta unija je na ime podrške odgovoru BiH na pandemiju donirala 7,76 miliona eura za medicinsku opremu te dodatnih 13,7 miliona eura za vakcine i medicinsku opremu.

Maske, kisik, respiratori, vakcine…

Kada je riječ o vrsti pomoći, radi se o šest miliona komada zaštitinih maski, 200 boca s kisikom s dodacima, 10 trijažnih kontejnera, 66 respiratora, devet aparata za anesteziju, 40 EKG uređaja s displejom, dva RNK ekstraktora, 20 uređaja za ultrazvuk, sedam PCR uređaja, 2.000 pulsnih oksimetara te 10 rendgenskih uređaja.

Donacije su dostavljene u 30-ak lokalnih zajednica širom države, gdje je osoblje Delegacije EU, na čelu sa šefom Johannom Sattlerom, stizalo i u trenucima najgore epidemiološke situacije u državi.

Podrška EU iskazana u brojevima (Foto: Delegacija EU u BiH)
Podrška EU iskazana u brojevima (Foto: Delegacija EU u BiH)

Kada je riječ o vakcinama, EU je osigurala 213.822 Pfizer/BioNTech doza koje se dostavljaju od početka ovog mjeseca do kraja augusta.

Isporuke vakcina kroz dva mehanizma

U toku su redovne isporuke vakcina kroz EU4Health projekt, a osim toga isporučuju se i kroz COVAX mehanizam, koji EU također podržava.

Po sloganom “EU – zajedno u solidarnosti s građanima BiH”, iz unije poručuju da nastavljaju isporuku medicinske pomoći zdravstvenim ustanovama širom naše države.

Delegacija Evropske unije je do sada putem UNDP-a implementirala oko 800.000 KM u zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona, od čega blizu 500.000 KM samo za Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Delegacija Evropske unije je do sada putem UNDP-a implementirala oko 800.000 KM u zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona, od čega blizu 500.000 KM samo za Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

EU jedan od najvećih donatora bihaćkoj bolnici

“Pored veće količine zaštitne opreme i sredstava, sredstvima Evropske unije Kantonalnoj bolnici u Bihaću nabavljeno je i donirano više uređaja: anesteziološki aparat, respiratori, mobilni ultrazvučni aparat, mobilni rendgen, monitori za praćenje vitalnih znakova života, veći broj pulsoksimetara te testova za RT PCR. Kako se radi o jednom od najvećih donatora našoj bolnici tokom posljednjih godinu i po, svakako da su oprema i sredstva u velikoj mjeri doprinijeli da odgovorno i kvalitetno odgovorimo potrebama liječenja teško oboljelih od Covida, kazao nam je dr. Hajrudin Havić, direktor bolnice.


Prema njegovim riječima, Kantonalna bolnica će i dalje pratiti različite projekte kojima Evropska unija ulaže u zdravstvo u BiH s ciljem podizanja nivoa svojih usluga i boljeg pružanja sekundarne i tercijarne zaštite stanovništvu Unsko-sanskog kantona.

Velika pomoć za zdravstveni sistem RS-a

I Branislav Zeljković, direktor Institut za javno zdravstvo Republike Srpske kaže da je pomoć Evropske unije Republici Srpskoj u vrijeme kada se cijeli svijet suočio sa pandemijom koronavirusa i kada je bilo teško nabaviti kako ličnu zaštitu opremu, tako i bilo koje drugo medicinsko sredstvo, bila od velikog značaja za kompletan zdravstveni sistem.

Zeljković kaže da je značajna pomoć donirana RS-u (Foto: Facebook)
Zeljković kaže da je značajna pomoć donirana RS-u (Foto: Facebook)

“Pomoć je omogućila da se nastave redovne aktivnosti u ustanovama za koje je namijenjena. Sva donirana oprema ravnomjerno je raspoređena svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj”, kazao nam je Branislav Zeljković, direktor Instituta.

Kako dodaje, Institut za javno zdravstvo RS sarađivao je s međunarodnim institucijama na različitim projektima i prije pojave pandemije koronavirusa. Ta saradnja se u pandemiji samo dodatno intenzivirala. Nadaju se da će tako i ostati.